Britse en Belgische Royals bij herdenking Derde Slag om Ieper – dag 1 

Gisteren en vandaag werd er in Ieper, België, de Derde Slag om Ieper herdacht. In het buitenland is deze veldslag ook wel bekend als de Slag om Passchendaele. De Slag begon vandaag, 31 juli, precies 100 jaar geleden in de Eerste Wereldoorlog, en duurde tot 10 november 1917. In de slag streden het Verenigd Koninkrijk, met in hun leger ook soldaten uit Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, Frankrijk en België tegen het Duitse keizerrijk. Aan Britse, Franse en Belgische zijde vielen meer dan 448.000 slachtoffers (inclusief gewonden) en aan Duitse zijde tussen de 260.000 en de 400.000 slachtoffers. De slag eindigde in een patstelling.

Na de Eerste Wereldoorlog, waarin er in maar liefst drie grote veldslagen om Ieper werd gevochten en de hele stad verwoest raakte, wordt er elke avond om 20:00u bij de Menepoort de Last Post gespeeld. Dat gebeurd elke dag, zomer en winter, al sinds 1928 (met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog, toen de bezetter het niet toestond). Gisterenavond waren het Belgische Koningspaar en namens het Verenigd Koninkrijk de Hertog en de Hertogin van Cambridge aanwezig bij de ceremonie. De Hertog sprak kort bij de Menepoort, waarin de namen van alle 54,000 nog steeds vermisten soldaten staan gegraveerd. Koning Filip legde een krans. Rode klaprozen dwarrelden vervolgens naar beneden – de bloemen zijn in de Gemenebest het symbool voor de Eerste Wereldoorlog.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Het Koninklijke gezelschap sprak ook met nabestaanden van gesneuvelden in de slag, die van over de hele wereld naar België zijn gekomen voor de herdenking, die overigens in veel landen ook live te zien was op televisie.

Na afloop van de ontmoeting met de nabestaanden ging het gezelschap naar de Markt in Ieper, waar door een speciale voorstelling het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in Ieper werd uitgebeeld. Onder andere Dame Helen Mirren werkte mee aan het stuk.

Embed from Getty Images

Noot van de schrijfster: dit log is geschreven vanuit mijn vakantieadres en wordt later deze maand bijgewerkt. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s