Royal Tour 2017 Polen/Duitsland – dag 2.1 (Stutthof)

Vanochtend bezochten de Hertog en de Hertogin van Cambridge aan voormalig concentratiekamp Stutthof. Stutthof was het eerste concentratiekamp dat in gebruik werd genomen buiten Duitsland in september 1939. Het kamp ligt zo’n 35 kilometer buiten Gdansk. Van september 1939 tot de bevrijding van het kamp in mei 1945 (het was een van de laatste kampen die bevrijd werd) zaten er ongeveer 110.000 mensen vast in het kamp. Er werden tussen de 60.000 en de 85.000 gevangenen om het leven gebracht. In het kamp werden zowel Joden als niet-Joden gevangen gehouden uit heel Europa. Tot 1943 was het kamp geen vernietigingskamp, maar in dat jaar werden er gaskamers geïnstalleerd en werd het kamp een vernietigingskamp.

Embed from Getty Images

Het paar spreekt met vijf voormalige gevangenen die de gruwelijkheden van het kamp overleefd hebben. Twee van hen komen vandaag weer voor het eerst in het kamp sinds de bevrijding in 1945. Het is ongetwijfeld onvoorstelbaar moeilijk voor hen om het kamp te bezoeken.

De voormalig gevangenen lopen met de Hertog en de Hertogin rond in het kamp.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

In het kamp bekeken de Hertog en de Hertogin enkele vitrines, waaronder eentje met rubberen schoenzolen van alle mensen die in Stutthof gevangen zaten.

Het paar neemt deel in een kort gebed bij het monument voor de 28,000 Joden die zijn omgekomen in dit kamp en voor de in totaal 6 miljoen omgekomen Joden tijdens de Holocaust.

William en Catherine tekenen ook allebei het gastenboek.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Deze ochtend gaat het niet om de mode, daarom vind je de details van de outfit van de Hertogin in de volgende post over het programma in Gdansk.

Het programma voor de rest van de dag:

  • Reis naar havenstad Gdansk.
  • Straatfeest op het centrale marktplein van Gdansk, met lokale muziek, ambachten en hapjes.
  • Bezoek aan het Gdansk Shakespeare Theatre, waar een speciale korte voorstelling wordt gehouden en een receptie is georganiseerd.
  • Bezoek aan het European Solidarity Centre, waar het paar de grondleggers van de Poolse vakbond Solidariteit ontmoet, die een belangrijke rol speelde in het verzet tegen de communistische overheersing in Polen in de jaren ’80.
  • Bij vertrek uit Gdansk loopt het paar door de iconische poorten bij de haven om een krans te leggen bij het monument bij het Solidariteit monument.
  • Het gezelschap brengt de nacht door in Warschau.

Het volledige programma vind je hier terug.

Alles over de Royal Tour 2017 door Polen en Duitsland:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s