Staatsbezoek Spanje aan Verenigd Koninkrijk – dag 1 (staatsbanket)

Vandaag is het langverwachte staatsbezoek van Spanje aan het Verenigd Koninkrijk begonnen. Het bezoek was in eerste instantie gepland voor vorig jaar, maar vanwege de slechtlopende formatie in Spanje werd het uitgesteld naar juni van dit jaar. Toen werd het vanwege nieuwe verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk wéér uitgesteld, naar juli, en gelukkig is het er nu eindelijk van gekomen: koning Felipe en koningin Letizia kwamen gisterenavond aan in het Verenigd Koninkrijk voor een driedaags staatsbezoek.

Embed from Getty Images

 

Koningin Elizabeth en prins Phillip poseerden voor een foto voor aanvang van het banket. Koningin Elizabeth draagt de Braziliaanse Aquamarijnen parure, niet meer gezien sinds 2011, en een witte japon met blauwe details. Haar onderscheiding is de Orde van het Gulden Vlies. Prins Phillip draagt een jacquet en de onderscheidingstekenen van de Orde van Charles III. Koningin Letizia draagt een rode japon met borduursels van haar favoriete ontwerper Felipe Varela. Ze draagt de Fleur de Lys tiara uit de Joyas de Pasar, samen met oorstekers en een armband uit hetzelfde set. Ze ontving geen Britse Orde van Koningin Elizabeth en draagt dus haar hoogste Spaanse onderscheiding: de Orde van Charles III. Koning Felipe draagt om zijn nek de Spaanse Orde van het Gulden Vlies en de blauwe sjerp is van zijn gloednieuwe Orde van de Kousenband, die hij van koningin Elizabeth ontving.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Koningin Elizabeth en koning Felipe hielden tijdens het diner allebei een speech, waarin ze de banden tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje aanhaalden en loofden. Na beide speeches werden de volksliederen gespeeld en werd er een toast uitgebracht.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Op het menu stond onder andere geroosterde zalm, biefstuk uit Schotland en een taart gemaakt van pure chocolade en frambozen.

Embed from Getty Images

 

De Hertogin van Cornwall droeg een witte japon met haar favoriete diamanten Honingraat Tiara van Boucheron. De oorbellen zijn nieuw en komen van Van Cleef & Arpels. Haar sjerp is van de Royal Victorian Order, zij ontving geen onderscheiding van Koning Felipe. Prins Charles draagt ook de Orde van Charles III.

Embed from Getty Images

 

De Hertog en de Hertogin van Cambridge waren ook aanwezig bij het staatsbanket. De Hertogin droeg een nieuwe lichtroze japon van Marchesa, in combinatie met de Lover’s Knot tiara, oorbellen van juwelier Collingwood die eerder gedragen zijn door Catherine’s schoonmoeder prinses Diana (voor de eerste keer!), een diamanten armband van koningin Elizabeth en als klapstuk een collier van Boucheron gemaakt van diamanten en robijnen dat een cadeau was van de ouders van Koningin Elizabeth op diens trouwdag. De Hertog en de Hertogin ontvingen allebei geen Spaanse Order, maar prins William droeg zijn eigen Britse Orde van de Kousenband.

Embed from Getty Images

Voor prins Harry was het zijn eerste staatsbanket!

Het Spaanse koningshuis had een livestream op Youtube, die je hiernog eens volledig terug kunt kijken:

Er waren heel veel leden van de Britse koninklijke familie verwacht, hieronder kun je lezen wie er allemaal zijn:

 • Koningin Elizabeth & Prins Phillip
 • Koning Felipe & Koningin Letizia
 • Prins Charles & Hertogin Camilla
 • Hertog & Hertogin van Cambridge
 • Prins Harry
 • Prinses Anne & Timothy Laurence
 • Prins Andrew
 • Graaf & Gravin van Wessex
 • Hertog & Hertogin van Gloucester
 • Prinses Michael van Kent
 • Lady Gabriella Windsor

Voor de mode en juwelen liefhebbers onder ons, dit dragen de overige dames (links naar blogposts op dit blog over deze tiara of http://orderofsplendor.blogspot.nl/ of http://queensjewelvault.blogspot.nl/):

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Alle screenshots in dit log komen uit de video van CasaReal

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s