Streekbezoek aan Noordoost-Flevoland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vandaag een streekbezoek afgelegd aan Noordoost-Flevoland. Ze bezochten tijdens het streekbezoek de plaatsen Urk, Nagele en Dronten. Het was het tiende streekbezoek van het Koningspaar, eerder bezochten ze bijvoorbeeld al Krimpenerwaard in Zuid-Holland,  Mijnstreek in Limburg, en West-Brabant en de Brabantse Wal. De Koning en de Koningin bezoeken tijdens een streekbezoek regio’s in Nederland die niet vaak in aanmerking komen voor een Koninklijk bezoek. Een streekbezoek duurt de hele dag en er worden meerdere plaatsen aangedaan. Er zijn elk jaar drie streekbezoeken: in februari, in mei of juni en in september of oktober. Het is nog niet bekend waar het derde streekbezoek van dit jaar heen gaat.

Het streekbezoek start in de haven van Urk. Urk was vroeger een eiland, maar is tegenwoordig onderdeel van de Noordoostpolder, waar ook alle andere plaatsen liggen (die op nieuwe grond zijn gebouwd). De Koning en Koningin bezoeken eerst het Maritiem Onderwijscentrum. In dit onderwijscentrum kunnen jonge mensen een variatie aan maritieme opleidingen volgen, zoals visserij, binnenvaart en koopvaardij. Urk is in het verleden altijd al een vissersplaats geweest en door op deze manier les te geven hopen ze dat ook in de toekomst nog te blijven, al dan niet op een andere manier. Het Koninklijk paar bezoekt enkele lessen, bijvoorbeeld in het fileren van vissen en het maken van visnetten. Buiten het museum zingt een koor het paar toe.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

De Koning en Koningin gaan vervolgens naar het Windpark Noordoostpolder. Dit is één van de grootste windparken van Nederland met molens op het land én in het water, in dit geval in het IJsselmeer. De windmolens in het park wekken genoeg energie op om ruim 400.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De Noordoostpolder is van oudsher agrarisch, maar tegenwoordig ook veel bezig met duurzame energie.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Daarna wordt het dorp Nagele bezocht. Het dorp is in de jaren vijftig ontworpen door moderne architecten als Gerrit Rietveld.  De woningen in rechte lijnen geplaatst om een centraal groen park en alles straalt het ‘Nieuwe Bouwen’ uit, zoals dat in de jaren vijftig veel gebeurde. Men wil de unieke architectuur van het gebied behouden, maar ook tegelijkertijd moderniseren. Daarover spreken de koning en de koningin met inwoners en de gemeente. Daarna maken ze een wandeling door het dorp.

Embed from Getty Images

 

Als laatste bezoekt het Koningspaar Dronten. Eerst bezoeken ze de fabriek van Staay Food Group, waar verticale slateelt wordt gebruikt: zeven lagen onder elkaar wordt sla geteeld onder LED verlichting. In de fabriek worden ook aardappels, groenten en fruit gesneden om geleverd te worden aan supermarkten in Europa. In de fabriek werken veel Poolse migranten, waarmee de koning en de koningin na de rondleiding door de fabriek een gesprek hebben.

Het streekbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan De Meerpaal. Dit gebouw werd vijftig jaar geleden geopend door Koningin Juliana en stond in de jaren ’90 op het punt om afgebroken te worden, maar na een verbouwing kon het toch behouden worden als multifunctioneel centrum, met bijvoorbeeld een bibliotheek en een theaterzaal.

In elke plaats maakt het paar tijd voor het publiek. De koningsgezinde dorpen zijn uitgelopen om de koning en de koningin te zien. Ze schudden dan ook vele handen!

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Koningin Máxima draagt het twinset van Natan van Koningsdag 2016 in Zwolle. Haar pilbox komt van Fabienne Delvigne en droeg ze eerder tijdens Koninginnedag 2008.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Advertenties

One thought on “Streekbezoek aan Noordoost-Flevoland

  1. Wat een geweldige dag was dit! En wat een mooi en praktisch outfit van Maxima, zo was ze goed te zien tussen de massa’s mensen! We hebben een hartelijk koningspaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s