Staatsbezoek aan Italië/Vaticaanstad – dag 3 (ochtendprogramma)

Van 20 juni tot en met 23 juni brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad. Zij bezoeken de steden Rome, Milaan en Palermo. Er reist parallel aan het staatsbezoek een grote economische missie mee. 

Protocollair gezien werd met de contraprestatie het staatsbezoek aan Italië gisterenavond afgesloten, waardoor het Koningspaar vanochtend vroeg officieel kon beginnen met het staatsbezoek aan Vaticaanstad. Zijne Heiligheid Paus Fransiscus nodigde het Koningspaar uit voor het staatsbezoek. Vorig jaar had het Koninklijk gezin al eens een privé-audiëntie bij de paus en het koningspaar was in april 2013 ook bij de inauguratie van paus Fransiscus.

In de ochtend brengt het Koninklijk Paar eerst een bezoek aan de Friezenkerk. De Frienzenkerk werd al in 1140 gebouwd op de plek waar in de 8ste eeuw al gelovigen uit de lage landen (waaronder het huidige Nederland) kwamen. De Koning en Koningin worden ontvangen door emeritus Bisschop Hurkmans, die hier wekelijks een Nederlandse mis opdraagt. Bisschop Hurkmans was lang de bisschop van Den Bosch en is nu rector van de onder het Vaticaan vallende kerk van de Nederlandse gemeenschap. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen uitleg over de geschiedenis van de kerk.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Vervolgens gaat het Koninklijk paar naar het Pauselijk Paleis, waar ze officieel op audiëntie worden ontvangen door Paus Fransiscus. De Zwitserse Garde staat bij aankomst opgesteld. De Zwitserse Garde is de pontificale bewakingseenheid van het Vaticaan. Koningin Máxima maakte bij de ontmoeting bij de Paus een kniebuiging en vroeg in het Spaans, voor beide Argentijnen de moedertaal, hoe het met de Paus ging. Vervolgens had het Koninklijk paar een privégesprek met hem, dat meer dan een half uur duurde (ter vergelijking: president Trump had vorige maand 16 minuten). Er werden ook cadeaus uitgewisseld. Koning Willem-Alexander gaf de paus wit met gele tulpen, die elk jaar opnieuw uitkomen, waar je zo ook plant.  Paus Franciscus gaf het koninklijk paar een medaillon van Sint-Maarten, een boodschap van vrede en drie door de paus opgestelde geschriften.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Aansluitend hebben de Koning en Koningin een gesprek met de Vaticaanse regeringsleider, staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin.

Embed from Getty Images

 

Na afloop van de audiëntie bij de Paus krijgt de Koning in de Biblioteca Apostolica een aan Willem van Oranje toegeschreven bevelhebbersstaf overhandigd. Van april tot en met oktober 2018 is de staf te bezichtigen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, tijdens een expositie over Willem van Oranje. Het was de Nederlandse ambassadeur in het Vaticaan, prins Jaime, die de link tussen Nederland en deze staf ontdekte.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Koningin Máxima draagt een zwarte blouse van COS en een lange zwarte rok. Ze draagt ook een zwarte sluier en parelsieraden. Als bezoeker van de paus hoor je je te houden aan een bepaald kledingvoorschrift: iedereen komt in het bedekkend zwart, tenzij je het Privilège du Blanc hebt. Er zijn op dit moment zeven houdsters van het privilege en deze houdsters zijn allemaal echtgenotes van katholieke staatshoofden. Koningin Máxima is wel katholiek, maar geen echtgenote van een katholiek staatshoofd (koning Willem-Alexander is protestant). De vrouwelijke leden van het Nederlandse hof kwamen ook allemaal in het zwart met een sluier. Minister Ploumen was de enige die dat niet deed uit het gehele Nederlandse gezelschap.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Advertenties

2 thoughts on “Staatsbezoek aan Italië/Vaticaanstad – dag 3 (ochtendprogramma)

  1. Over de contraprestatie: Prins Jaime is geen zoon van prinses Christina, zoals hier vermeld wordt maar een zoon van prinses Irene. Prinses Christina is dus zijn tante.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s