Staatsbezoek aan Italië/Vaticaanstad – dag 2 (dagprogramma)

Van 20 juni tot en met 23 juni brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad. Zij bezoeken de steden Rome, Milaan en Palermo. Er reist parallel aan het staatsbezoek een grote economische missie mee. 

Vanochtend vloog het Koningspaar vanuit Rome, waar gisteren de eerste dag van het staatsbezoek plaatsvond, naar de stad Palermo op het eiland Sicilië. In het gehuurde vliegtuig mocht ook de media meevliegen. Het is erg warm in het zuiden van Italië, zo’n veertig graden vandaag!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images
In Palermo wonen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op het hoofdbureau van de politie een briefing bij over de samenwerking tussen Nederland en Italië op het gebied van de bestrijding van mensenhandel. Criminele organisaties vervoeren namelijk migranten vanuit Noord-Afrika naar Europa, over de Middellandse Zee. De Italiaanse politie is erg ervaren met mensenhandelaren, want in het zuiden van Italië is de maffia nog steeds actief.

In Molti Volti, een centrum voor cultuur, ondernemerschap en ontmoeting, spreken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met bestuurders, hulpverleners en vrijwilligers die in hun werk te maken hebben met de opvang van migranten en met migranten zelf. Sicilië heeft sinds enkele jaren veel te maken met bootmigranten, die vanuit Noord-Afrika komen en de Middellandse zee oversteken en uiteindelijk zo Europa bereiken. De Italiaanse kustwacht is ook veel bezig met het oppikken van bootjes op de zee, want de oversteek is veel gevaarlijker dan meestal gedacht.

Embed from Getty Images

 

Burgemeester Leoluca Orlando ontvangt het Koninklijk Paar in het historische centrum van Palermo. De Koning en Koningin bezoeken hier Palazzo Reale, de zetel van het Siciliaanse parlement. Daar bezichtigen ze de Cappella Palatina, de vroegere privékapel van de koningen van Sicilië. . Het Koninklijk Paar staat ook stil bij een monument voor door de maffia vermoorde magistraten op het Piazza della Memoria tegenover het Gerechtsgebouw.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Het bezoek dat ze vervolgens aan een drukke Italiaanse markt brachten was niet eerder aangekondigd. De Italianen zijn erg enthousiast, vooral over koningin Máxima.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Als afsluiting luncht het paar vervolgens met de burgemeester. Daarna vliegen ze weer terug naar Rome, waar vanavond de contraprestatie plaatsvindt.

Embed from Getty Images

 

 

Koningin Máxima droeg een witte top en rok van een nog onbekende ontwerper. De hoed van Fabienne Delvigne kenden we al wel, net als het collier en de oorstekers. De schoenen zijn wel nieuw.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Later vandaag:  héél veel hoeden op dag 2 van Royal Ascot! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s