Mode-terugblik: Koningin Máxima & Jan Taminiau

De serie Terugblik krijg een zusje: Mode-terugblik! Hierin worden lijstjes gemaakt van royals en een bepaalde ontwerper. Zo kun je precies zien wat, wanneer en hoe vaak een bepaalde Royal kleding van die bepaalde ontwerper heeft gedragen! 

Bij bijzondere gelegenheden draagt Koningin Máxima vaak kleding van Jan Taminiau. Jan Taminiau werd op 14 september 1975 geboren in Goirle, Brabant. In 2001 slaagde hij cum laude op aan de kunstacademie in Antwerpen en in 2003 haalde hij zijn master aan het Fashion Institute in Arnhem. In dat jaar richtte hij ook zijn eigen modelabel, JANTAMINIAU, op. In 2009 kreeg hij naamsbekendheid bij het grote publiek toen -toen nog- prinses Máxima een postzakpakje van zijn hand droeg in New York. In 2010 droeg ook zangeres Lady Gaga een ontwerp van Taminiau. In 2013 had hij de eer om twee japonnen voor de kersverse Koningin van Nederland te ontwerpen die ze droeg tijdens de inhuldiging en de Koningsvaart. Ook internationale Royals dragen zijn ontwerpen: in september 2013 droeg prinses Claire van Luxemburg een jurkje van zijn hand tijdens haar burgelijk huwelijk met prins Félix en in november 2016 verscheen Koningin Mathilde van  België in een avondjapon van Taminiau, tijdens het staatsbezoek aan Nederland.


Dagkleding

Postzakpakje
Dit was de eerste outfit die prinses Máxima droeg van Jan Taminiau. Het pakje werd gemaakt van oude PPT-postzakken. De Prinses combineerde het jasje niet altijd met de bijpassende broek, ook wel met een witte broek of een blauwe broek.

Gedragen:

 • 5 juni 2009, Mode Biënnale, Arnhem
 • 12 september 2009, bezoek aan New York, New York, Verenigde Staten (witte broek)
 • 10 september 2015, bezoek Nationaal Trainingscentrum CBRN, Vught

Donkerblauwe jurk + kort jasje
Dit is de tweede outfit die Taminiau ontwierp voor de prinses. Ook deze outfit debuteerde ze tijdens een reis door New York in 2009. Hij bestaat uit een mouwloze jurk met een heel kort jasje eroverheen.

Embed from Getty Images

Gedragen:

 • 12 september 2009, bezoek aan New York, New York, Verenigde Staten

Wit complet met zilveren applicaties

Jan Taminiau ontwierp een jurk, een jas en een bijpassende haarddecoratie voor prinses Máxima. Alle onderdelen van de outfit zijn gedecoreerd met zilveren applicaties.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Paarse japon van dunne stof

Dit ontwerp komt rechtstreeks van Jan Taminiau en is slechts lichtelijk aangepast voor de prinses: de rok onder het dunne stof is langer gemaakt. De bijpassende bloem in het haar is waarschijnlijk ook een ontwerp van Taminiau.

Embed from Getty Images

Gedragen:

 • 30 april 2011, Koninginnedag, Thorn en Weert

Wit jurkje met donkerblauwe en paarse vlekken

Dit is een simpele maar elegante jurk die Jan Taminiau in 2014 ontwierp. Een vergelijkbaar model was voor ‘gewone’ klanten ook verkrijgbaar.

Gedragen:

 • 9 juli 2014, conferentie over jongeren en financiën, Parijs, Frankrijk
 • 9 juni 2015, bezoek stichting New Connections voor Oranje Fonds, Driebergen
 • 17 juni 2015, inontvangstname eerste exemplaar Project Prep, Den Haag
 • 22 mei 2017, toespraak Europese partnerbijeenkomst van McKinsey & Company

Donkerblauw jurkje met grote strik

Jan Taminiau ontwierp dit leuke jurkje met grote strik speciaal voor de Koningin. Strikken kwamen veel voor in zijn collectie, vooral in die van 2014.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Groen broekpak met glitter decoratie

Het duurde drieënhalf jaar voordat koningin Máxima weer dagkleding bij Jan Taminiau bestelde (voor zover we weten, in ieder geval). Op Internationale Vrouwendag 2017 verscheen ze in een broekpak van zijn hand. Het broekpak komt uit zijn collectie van 2016 en was op de catwalk bruin. Ook de keverbroche komt van Taminiau.

Embed from Getty Images

Gedragen:

 • 8 maart 2017, startsein trainingen alleenstaande moeders, Amsterdam
 • zomer 2017, ontvangst kinderen Meer Muziek in de Klas, Wassenaar

Donkerblauwe jas met kleurverloop en gestreepte japon

De donkerblauwe cape van chenille met een wollige uitstraling loopt over in okerkleurige glanskatoen. De stof werd in het geheim geweven in Tilburg, dat van oudsher al een textielstad is. Jan Taminiau maakte ook de donkerblauwe jurk, gemaakt van zijde crêpe Georgette en organza, die de Koningin onder de mantel droeg. Gesmokte ribbanden en kleine kristallen maken de jurk af. Taminiau ontwierp ook het hoedje, waarop het zelfde patroon van ribbanden en kleine kristallen te zien is als op de jas.

Embed from Getty Images

Gedragen:

 


Cocktailjaponnen

Witte asymmetrische cocktailjapon

Dit was de eerste cocktailjapon die prinses Máxima droeg van Jan Taminiau. De japon is gemaakt van losse witte gedrapeerde stof en de bovenkant is gedecoreerd met kraaltjes en pailletten.

Gedragen:

 • 1 juli 2011, receptie huwelijk prins Albert & prinses Charlène, Monte Carlo, Monaco

Donkerbruine cocktailjapon met glitterbanen

Dit jurkje heeft een hoge hals en korte mouwtjes. De rok is gedecoreerd met een verticaal patroon van glitterbanen.

 • 27 januari 2012, finale The Green Fashion Competition, Amsterdam
 • 12 december 2014, gala-avond voor jonge kunstenaars, Den Haag

Oudroze cocktailjapon met bloemendecoratie

Deze cocktailjapon komt rechtstreeks uit de Couture 2014 collectie van Jan Taminiau. Het ruiten patroon van de japon werd gedecoreerd met handgemaakte bloemen en kralen.

Gedragen:

Japon met groene vierkante pailletten

Deze japon was met blauwe pailletten te zien in Jan Taminiau’s collectie. Koningin Máxima liet de blauwe applicaties (eigenlijk vierkante pailletten) vervangen door groene. De strik, ook te zien in het donkerblauwe jurkje met grote strik, liet ze wel zitten.

Foto

Gedragen:

Zwart satijnen broekpak met blauwe blouse

Koningin Máxima droeg dit ensemble, bestaande uit een wijde broek, een wijd jasje en een satijnen blauwe blouse met zwart riempje voor het eerst in 2014. Het werd pas bijna een jaar later geïdentificeerd, toen Jan Taminiau in september 2015 te gast was in De Wereld Draait Door.

Foto

Foto ©Fonds Slachtofferhulp

Gedragen:

 • 8 december 2014, viering 75ste verjaardag Pieter van Vollenhoven, Utrecht

Avondjaponnen

Lichtroze avondjurk met glitterranden
Prinses Máxima straalde in deze japon voor het eerst tijdens een bezoek aan  New York in 2009. Foto’s van haar in deze jurk dansend met prins Willem-Alexander op een boot zijn erg beroemd. Dit was haar eerste avondjurk van Taminiau.

Embed from Getty Images

Gedragen:

 • 12 september 2009, bezoek aan New York, New York, Verenigde Staten
 • 12 april 2011, staatsbezoek aan Duitsland (staatsbanket), Berlijn, Duitsland

Roze japon met kleine bloemetjes
Tijdens Prinsjesdag 2009 verscheen de Prinses voor het eerst in een Nederlands ontwerp. De samenwerking tussen Máxima en Taminiau bleek van goud: na deze Prinsjesdag koos ze nog viermaal (2010, 2011, 2013, 2015) in een outfit van zijn hand op deze belangrijke dag. De japon is gedecoreerd met een satijnen riempje en handgemaakte bloemetjes.

Gedragen:

 • 15 september 2009, Prinsjesdag, Den Haag
 • 10 januari 2012, staatsbezoek aan Oman (staatsbanket), Masqat, Oman

Lichtbruine kanten zeemeermin-japon

Voor het huwelijk van de Zweedse kroonprinses koos Máxima voor een japon van kant met een zeemeermin model. De japon is eigenlijk strapless, maar Taminiau maakte een bijpassende kanten bolero voor de prinses.

Embed from Getty Images

Gedragen:

 • 19 juni 2010, huwelijk kroonprinses Victoria & prins Daniel, Stockholm, Zweden

Lichtroze japon met V-hals en gedecoreerde randen

Jan Taminiau ontwierp ook in 2010 een japon voor Prinsjesdag. De japon is gemaakt van hele dunne lichtroze wollen crêpe en heeft een V-hals. De randen zijn gedecoreerd met pailletten en kralen in een bloemenpatroon. De japon is eigenlijk meer een robe manteau die asymmetrisch sluit bij de heup.

Gedragen:

 • 21 september 2010, Prinsjesdag, Den Haag
 • 10 maart 2012, staatsbezoek aan Qatar (concert), Doha, Qatar

Lichtgroene glitterjapon met watervalhals

De prinsjesdagjapon van 2011 is gemaakt van lichtgroene crêpe georgette. Deze is geborduurd met glaskralen. De japon heeft een watervalhals en lange mouwen.

Gedragen:

 • 20 september 2011, Prinsjesdag, Den Haag
 • 21 januari 2013, staatsbanket, Bandar Seri Begawan, Brunei

Lichtgeel-oranjekleurige asymmetrische avondjapon

De asymmetrische japon die Jan Taminiau maakte voor de 40ste verjaardag van prinses Máxima werd gemaakt van heel dunne lichtgeel-oranje kleurige gedrapeerde stof (met gebrek aan een betere kleuromschrijving). In 2014 droeg ze hem nog een keer, maar nu met een glitter ceintuur.

Embed from Getty Images

Gedragen:

 • 27 mei 2011, concert 40ste verjaardag, Amsterdam
 • 4 april 2014, diner officieel bezoek Zweeds Koningspaar, Amsterdam

Bordeauxrode strapless japon met gouden glitter ruiten

Deze japon komt bijna precies uit de collectie ‘Poetic Clash’, maar werd iets aangepast voor prinses Máxima. Ook de grote rode stola komt van Jan Taminiau.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Koningsblauwe inhuldigingsjapon

Jan Taminiau  maakte de spectaculaire en langverwachte jurk voor Koningin Máxima tijdens de inhuldiging. Hij ontwierp de jurk speciaal voor de koningin en zette de kleur ‘Koningsblauw’ voorgoed op de kaart in Nederland. Ook ontwierp hij een bijpassende cape, zodat het ontwerp van de japon goed paste bij de Koning met zijn koningsmantel. Samen met de hermelijnen Koningsmantel (rood en wit) vormde de japon de kleuren van de Nederlandse vlag.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Wijnrode kanten japon met bloemetjesdecoratie

Deze japon werd speciaal voor Koningin Máxima ontworpen. De japon is gemaakt van kant en is op meerdere plaatsen, waaronder bij de halslijn, gedecoreerd met kleine bloemetjes en kralen. De japon heeft een korte sleep. Voor de bovenkant gebruikte Jan Taminiau doorzichtige huidkleurige tule, die je bijna niet ziet. Hierdoor lijkt het alsof de japon aan de bovenkant bloot is.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Gouden japon met lange mouwen en wybertjes patronen

Koningin Máxima koos voor haar eerste Prinsjesdag als Koningin een goudkleurige robe met transparante mouwen en een riempje in de taille. De japon is gedecoreerd met gouden applicaties in de vorm van wybertjes-patronen.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Lichtroze strapless japon met bloemetjesdecoratie

Koningin Máxima liet Jan Taminiau een strapless japon ontwerpen voor het huwelijk van haar broer Juan met Andrea in Wenen. Ze droeg er toen een lila cape overheen, waardoor we de jurk niet goed konden zien. Het duurde bijna vier jaar voordat Máxima de jurk opnieuw uit de kast haalde: deze keer gelukkig zonder cape én met aanpassing van de halslijn, die in 2013 nog wel erg diep was.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Lichtroze japon met decoratie van vogels en bloemen

Jan Taminiau liet zich voor deze japon inspireren door de Japanse kamer van Paleis Huis ten Bosch.  Met de hand werden er onder andere paradijsvogels en bloemen op de zijden japon op de japon geschilderd en geborduurd, met zowel kralen als verschillende borduurtechnieken. De bijpassende haardecoratie werd ook door Taminiau ontworpen.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Groene kanten japon

Van de eerste gelegenheid dat koningin Máxima deze japon droeg zijn geen foto’s vrijgegeven of gemaakt door de pers, maar tijdens het televisie-interview met koning Willem-Alexander voor zijn 50ste verjaardag verscheen een foto van het avondfeest. Koningin Máxima draagt een nieuwe japon van Jan Taminiau. Een soort gelijke japon is in het blauw te zien in in zijn collectie ‘The Attic’ uit 2016. De japon is echter wel aangepast voor de koningin. In oktober 2017 werd de japon voor het eerst in het openbaar gedragen tijdens het staatsbezoek aan Portugal.

Embed from Getty Images

 

Gedragen:

Lila japon met gouden banen en bloemetjes

Ook deze japon is een speciaal ontwerp van Taminiau voor de Koningin. In de collectie ‘Modern Camouflage’ uit 2017 zijn enkele elementen die hij gebruikte voor deze japon te herkennen. Taminiau liet zich inspireren door de Japanse Zaal in Paleis Huis ten Bosch tijdens het ontwerpen van deze japon. De Japanse Zaal werd door hem ook al eens gebruikt voor het ontwerp van de japon van Prinsjesdag 2015.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Rode asymmetrische avondjapon met borduursels

Wegens het feit dat koningin Máxima deze jurk droeg bij een privéfeest, gaf Jan Taminiau geen informatie vrij over de japon. Op de foto’s is echter te zien dat hij de japon speciaal voor de Koningin ontwierp. De japon is asymmetrisch en heeft een soort fladder-mouw. De rand van de japon is geborduurd met glitters.

Embed from Getty Images

Gedragen:

Japon met kubuspatroon
Deze japon droeg koningin Máxima voor het eerst op de verjaardag van prins Pavlos van Griekenland, waarbij het thema “Game of Thrones’ was. We hebben slechts twee foto’s van social media van deze japon, maar we zullen hem ongetwijfeld nog eens vaker zien. De japon komt uit de collectie Couture 2014 en is iets aangepast voor de Koningin. De japon heeft een split en een patroon met kubussen.

Gedragen:

 • 1 juli 2017, 50ste verjaardag van prins Pavlos van Griekenland, Londen, Verenigd Koninkrijk

Japon met diagonale lijnen en drie kleurvlakken
Deze japon droeg koningin Máxima voor het eerst in Portugal. De japon komt uit de collectie van 2016 genaamd ‘Modern Camouflage’. De japon heeft schuine diagonale lijnen en is verdeeld in drie grote kleurvlakken: rood, zwart en beige. Het model is wijd en bij het lopen wappert de japon om de draagster heen.

Embed from Getty Images

 

Gedragen:

Totaal

Koningin Máxima droeg van Jan Taminiau:

 • 7 verschillende setjes dagkleding
 • 5 verschillende cocktailjaponnen
 • 17 verschillende avondjaponnen

Informatie met dank aan het geweldige archief van www.modekoninginmaxima.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s