Prins Phillip gaat met pensioen

Embed from Getty Images

Vanochtend werd door het Britse hof bekend gemaakt dat prins Phillip, de echtgenoot van koningin Elizabeth, in de herfst van dit jaar met pensioen gaat en vanaf dan geen koninklijke taken meer zal uitvoeren. De prins, die in juni 96 hoopt te worden, zal wel nog familiaire aangelegenheden bijwonen, zoals Trooping the Colour. Hij maakte de beslissing volledig zelf en wordt erin gesteund door zijn echtgenote.

Prins Phillip, ook wel de Hertog van Edinburgh, heeft er in de herfst al 70 jaar aan koninklijke verplichtingen opzitten. Hij gaf in die tijd bijna 6000 speeches en legde meer dan 22,000 solo-bezoeken af in het Verenigd Koninkrijk. Ook ging hij na de troonsbestijging van zijn vrouw nog 637 keer alleen naar het buitenland. Hij is beschermheer van 780 organisaties en zal daarmee in een niet-actieve rol mee blijven geassocieerd worden. Het is echter niet ondenkbaar dat een deel van de organisaties over worden gedragen aan jongere generaties.

Opvallend is dat al in januari aangekondigd werd dat de jongere generatie royals (de hertog en de hertogin van Cambridge) vanaf de herfst meer taken op zich zouden gaan nemen en zich permanent zouden gaan vestigen in Londen, zodat ze de koningin meer zouden kunnen ondersteunen in haar taken. Wellicht werd dit ook al aangekondigd met het pensioen van prins Phillip in het vooruitzicht.

Het nieuws werd gisteren medegedeeld aan minister-president May en vanochtend aan het koninklijke personeel. Dit spoedberaad was echter al uitgelekt en de Britse pers stond vannacht en vanochtend daarom ook volledig op zijn kop. Buckingham Palace verzekerde echter al snel dat alles goed was met de koningin en prins Phillip en niemand zich zorgen zou hoeven maken over hun gezondheid (want sommige media dachten aan een koninklijke ziekenhuisopname of zelfs overlijden).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s