Koning Willem-Alexander 50: Koningsdag in Tilburg

Gisteren werd koning Willem-Alexander écht 50 jaar oud en dat werd in het hele land gevierd. De Koninklijke familie vierde het feest mee in Tilburg. Het programma begon daar rond 11.00u in de ochtend met de aankomst van het Koninklijke gezelschap op het station. Ze kwamen met de koninklijke trein. Er was van te voren regen voorspeld en het was koud, maar uiteindelijk is het toch de hele ochtend droog gebleven. Op het station werd het gezelschap ontvangen door Burgemeester Noordanus van Tilburg.

Embed from Getty Images

Op het Burgemeester Stekelenburgplein is een muzikaal welkom door leden van 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest. Ze zingen de Tune van Tilburg. Dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten dansen hierbij. Op het plein bij het station was al heel veel publiek. De Koninklijke familie had hier heel veel aandacht voor.

Embed from Getty Images

Op de Burgemeester Brokxlaan staan enkele elementen uit de Tilburgse cultuur opgesteld, zoals carnavalswagens. Ook aan Roze Maandag (de maandag van de Tilburgse kermis) wordt aandacht besteed. Opnieuw hebben de Royals tijd voor het publiek: ze maken selfies en nemen cadeautjes en bloemen aan.

De Oranjes lopen vervolgens langs sociale en maatschappelijke initiatieven. Hier kunnen mensen met een beperking ook Koningsdag meevieren! Ook bezoekt het gezelschap het Ontdekstation, hier kunnen Tilburgse kinderen zelf uitvindingen bouwen. De drie prinsessen waren enthousiast om even mee te doen met de kinderen.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

De Oranjes ontmoeten Syrische vluchtelinge Rania Sommakia, die nu anderhalf jaar in Nederland woont. De ontmoeting staat symbool voor de goede ontvangst die vluchtelingen in Tilburg hebben gehad (zonder problemen). Mevrouw Sommakia wil graag hiermee het land en de stad Tilburg bedanken. Op het plein zijn veel eetkraampjes opgesteld, waaronder een barbecue-kraampje en een chocolade-kraampje. De Royals mogen een hapje proeven.

Vervolgens wordt er bij de Hall of Fame sport gepresenteerd: BMX, skaten, streetdance en klimmen. Prins Pieter-Christiaan doet zelfs even mee op de klimmuur en koningin Máxima en prins Constantijn wagen zich aan het basketballen.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Daarna is er een speciaal concert met 50 piano’s in de Koepelhal. Het stuk dat ze spelen is speciaal gecomponeerd voor Koningsdag 2017. Vervolgens lopen de Oranjes richting de Heuvelring, waar de andere gemeentes rondom Tilburg worden gepresenteerd. Daarna staat de geschiedenis van industriestad Tilburg centraal.

Embed from Getty Images

Het gezelschap heeft honderden handen geschud. Er was veel contact met het publiek, dat maakt Koningsdag extra leuk.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Bij de Heuvelpoort passeert het gezelschap drie poorten, bestaande uit grote doeken. De eerste twee zijn beschilderd door fans van Willem II en De Trappers. Het derde doek is beschilderd door studenten van Fontys.

Op het Piusplein is een groot podium waar bekende Tilburgers, waaronder Guus Meeuwis en Gers Pardoel, optreden. Guus Meeuwis zingt uiteraard ‘Brabant’, wat mij als Brabantse toch wel even een kippenvelmomentje oplevert. Het moet voor de Koninklijke familie bijzonder zijn geweest om alle Brabanders op het plein luidkeels mee te horen zingen. Het Koninklijk paar is naar verluid fan van Guus, terwijl de prinsessen juist Gers Pardoel leuk vinden.

Embed from Getty Images

Koning Willem-Alexander houdt nog een korte toespraak op het podium en het Wilhelmus wordt gezamenlijk gezongen.

Embed from Getty Images

Vanavond viert de koning met koningin Máxima in het Paleis op de Dam zijn verjaardag met 150 gasten die ook gisteren jarig waren en een kroonjaar vierden dit jaar. Daarna is het Paleis op de Dam 50 uur open voor publiek.

Meer over Koning Willem-Alexanders 50ste verjaardag:

Na alle feestelijkheden volgt waarschijnlijk later deze week een groot mode-overzicht. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s