Staatsbezoek Argentinië aan Nederland – dag 1 (staatsbanket)

Gisterenavond vond het traditionele staatsbanket ter ere van de President van Argentinië en zijn echtgenote (die gisteren en vandaag een staatsbezoek brengen aan Nederland) plaats in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Alles over het dagprogramma van dag 1 lees je hier.

Voor aanvang werden er foto’s gemaakt van het Presidentieel paar en het Koningspaar. President Macri ontving van Koning Willem-Alexander het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw, zijn vrouw Juliana ontving de Kroonorde.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Het banket vond plaats in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis. De President en Koning Willem-Alexander hielden allebei een speech. De speech van Koning Willem-Alexander kun je hier lezen. Een van de passages van zijn speech was heel persoonlijk:

Argentinië is een temperamentvol land. Een land dat mij bovendien het mooist mogelijke geschenk gaf; mijn vrouw, onze Nederlandse Koningin. (koning Willem-Alexander)

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Koningin Máxima draagt een japon van Jan Taminiau, die ze eerder droeg op het huwelijk van haar broer Juan. De jurk is bij het decolleté iets aangepast. De Koningin draagt het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse leeuw, ze kan niet net als de koning een Argentijnse orde ontvangen, omdat ze officieel zelf nog Argentijnse is (je kunt je Argentijnse paspoort nooit opgeven, ook al heb je, net zoals koningin Máxima, een Nederlands paspoort). Ook draagt ze het diamanten bandeau (haar favoriete tiara: ze droeg hem al 12 keer eerder), diamanten oorstekers en het onderste deel van de grote diamanten strikbroche. Die strikbroche maakt deel uit van van de parure van de huisdiamanten, net als het grote collier dat de Koningin draagt. Dit collier is al sinds de jaren ’70 niet meer in het openbaar gezien, koningin Beatrix heeft het nooit gedragen. Velen dachten daarom dat dit juweel niet meer zou bestaan, tot gisterenavond. Het derde deel van de parure, de grote tiara met de Stuart diamant, is ook al lang niet meer gezien. Misschien snel weer bij koningin Máxima?

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Prinses Beatrix was ook aanwezig bij het banket. Ze droeg Anna Pauwlona’s pareltiara, een parelcollier en oorbellen met hangende parels.

Embed from Getty Images

 

Ook prinses Laurentien was aanwezig bij het banket. Zij droeg de diamanten laurenkranstiara, een diamanten collier en diamanten oorhangers. Ik heb helaas geen foto’s van haar die ik mag posten, maar fotograaf Robin Utrecht was bij het vertrek, hier vind je zijn serie.

Later vandaag uiteraard meer over de tweede dag van het staatsbezoek. Verder is het een hele drukke koninklijke dag: het Belgische Koningspaar brengt een staatsbezoek aan Denemarken (vanavond staatsbanket!) en de Hertogin van Cambridge woont het National Portrait Gallery Gala bij.  

Advertenties

One thought on “Staatsbezoek Argentinië aan Nederland – dag 1 (staatsbanket)

  1. Een mooi verslag heb je ervan gemaakt. Wat zag koningin Maxima er mooi uit! Zo blij dat ze de jurk nog een keer bij een officiële gelegenheid draagt, hij staat ze prachtig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s