Een prinses en haar juwelen: Koningin Fabiola van België

Dit log is onderdeel van Februari Feestmaand, ter ere van de 5de verjaardag van dit weblog. 

Koningin Fabiola van België heeft haar tijd als Koningin der Belgen drie tiara’s gedragen, waarvan er één op twee heel verschillende manieren gedragen kan worden. In deze aflevering van ‘Een prinses en haar juwelen’ lees je meer over de tiara’s van koningin Fabiola en waar deze tiara’s na haar dood in december 2014 zijn gebleven.

Na de dood van koning Boudewijn in 1993 droeg Fabiola niet veel juwelen meer.

Negen Provinciën tiara

Deze tiara was een cadeau van het Belgische volk aan Prinses Astrid van Zweden, de latere Koningin Astrid, die in 1929 met de toekomstige koning Leopold III trouwde. De elf diamanten boven het bandeau van Griekse sleutel motieven staan voor de negen Belgische provinciën en de Belgische kolonie Congo. Voor de elfde diamant zijn er meerdere verhalen in de omloop. De tiara werd gemaakt door de Belgische juwelier van Bever. Na de dood van Koningin Astrid kwam de tiara in het bezit van haar echtgenoot. Hij trouwde met prinses Lilian, maar zij droeg nooit de titel ‘Koningin’ en droeg ook nooit deze tiara in zijn geheel.

Leopold trad af en zijn zoon Boudewijn kwam op de troon. Toen Boudewijn trouwde, gaf Leopold deze tiara als huwelijkscadeau aan de nieuwe koningin, Koningin Fabiola. Fabiola droeg de tiara op haar huwelijksdag en ook daarna droeg ze de tiara nog vaak. Soms de volledige versie, soms slechts het bandeau, en zelfs enkele malen de tiara mét de bogen zonder de elf diamanten erin.

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Na de dood van koning Boudewijn gaf koningin Fabiola de tiara aan de nieuwe koningin der Belgen: Paola, en na het aftreden van koning Albert in 2013 ging de tiara naar koningin Mathilde.

Wolfers tiara

De diamanten Wolfers tiara was persoonlijk eigendom van koningin Fabiola. Hij werd gemaakt door de Belgische juwelier Wolfers voor de nieuwe koningin van België als cadeau van het Belgische volk. De tiara kon op twee manieren gedragen worden: als tiara, en als collier.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

In België zijn alle juwelen persoonlijk eigendom van de prinses of koningin die ze draagt. Er worden zelden juwelen uitgeleend en als een prinses of koningin sterft, is het de grote vraag of de juwelen zelfs in de Koninklijke familie zullen blijven. Op deze manier slinkt de juwelencollectie flink. In andere landen, zoals Nederland en Zweden, zijn de juwelen beschermd door een stichting en kunnen ze niet verkocht worden of geërfd worden. Daardoor hebben deze twee koningshuizen ook een immense juwelencollectie. Na Fabiola’s overlijden was er dan ook veel speculatie over waar de tiara gebleven zou zijn. Fabiola had al haar bezittingen geveild voor het goede doel en het kon zijn dat deze tiara ook geveild was. Gelukkig hoefden juwelenliefhebbers niet lang te wachten op antwoord: in 2015 droeg Koningin Mathilde de Wolfers tiara tijdens een staatsbezoek aan Polen. Waarschijnlijk heeft Fabiola de tiara dus aan haar geliefde nichtje gegeven.

Spaanse tiara

In 1960 kreeg de van origine Spaanse Fabiola bij haar huwelijk met koning Boudewijn een tiara van de Spaanse regering. De tiara kan op maar liefst drie manieren gedragen worden: als een soort kroon, als een bloementiara en als een collier. De grootste vorm van de tiara lijkt op een kroon. De diamanten bladeren van de tiara worden op een diamanten basis geplaatst, waardoor de totale tiara erg hoog wordt. De hartjes van de bladeren kunnen overigens óók nog veranderen: in aquamarijnen, groene stenen (waarschijnlijk smaragden) en rode stenen (waarschijnlijk robijnen).

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

De tiara kan ook in een kleinere versie gedragen worden, waarbij de bladeren meer bij elkaar worden geplaatst op een lagere en onzichtbare basis. Ook nu kunnen de hartjes verandert worden in de drie verschillende stenen.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Daarnaast kan de tiara ook nog als collier gedragen worden. Koningin Fabiola deed dit bijvoorbeeld tijdens het huwelijk van prinses Beatrix met Claus von Amsberg in 1966.

Embed from Getty Images

 

Op onderstaande foto draagt de Koningin een van de bladeren als pendant aan een collier.

Embed from Getty Images

 

De laatste keer dat koningin Fabiola de tiara droeg was in 2002, in de kleinere versie met aquamarijnen. Daarna is de tiara nog elke keren gezien bij Fabiola als halsketting, maar het is tot op de dag van vandaag een groot mysterie waar hij gebleven is  na haar overlijden. Toen koningin Mathilde in 2015 de Wolfers tiara debuteerde, groeide de hoop dat de Spaanse tiara misschien ook aan haar cadeau zou zijn gedaan door Fabiola. Mathilde is immers ook al gesignaleerd met elke andere belangrijke juwelen van de Belgische oud-Koningin: oorhangers, armbanden en een diamanten broche. Het is te hopen dat deze tiara in de Belgische koninklijke familie is gebleven.

 

Advertenties

One thought on “Een prinses en haar juwelen: Koningin Fabiola van België

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s