Een wandeling door… Koninklijk Stockholm (deel 1)

Dit log is onderdeel van Februari Feestmaand ter ere van de vijfde verjaardag van mijn blog!

Ik wil mijn blog zo nu en dan wat meer diepgang gaan geven door onder meer de focussen op de geschiedenis van Koninklijke families, juwelen, tradities en paleizen. Voor dat laatste is er een speciale serie: Een wandeling door.. In elke aflevering komt een bepaald koninklijk gebouw (bijvoorbeeld een paleis of een kerk) in bepaalde stad in een land met een monarchie naar voren. In dit tweede deel van de serie wandelen we door Koninklijk Stockholm en stoppen we bij het Koninklijk Paleis.

Het Koninklijk Paleis van Stockholm is de officiële residentie van de Zweedse Koning Carl-Gustav. Hij en zijn familie gebruiken het meestal alleen voor ontvangsten, recepties en andere officiële gelegenheden. Het is de dagelijkse werkplek voor de koning en de koningin, maar ook voor de verschillende departementen van de hofhouding. Het is het oudste nog in gebruik zijnde paleis ter wereld.

Op de plek waar nu in het Koninklijk Paleis staat, stond in de Middeleeuwen een ander paleis: het Tre Kronor kasteel. Dit kasteel werd door brand verwoest op 7 mei 1697. Architect Nicodemus Tessin ontwierp een nieuw paleis: het Koninklijke Slot. Het paleis had aan de buitenkant een vrij sobere, Romaanse stijl.  Door verschillende dure oorlogen die door de Zweden werden gevoerd in de periode dat het paleis gebouwd werd, ging de bouw (wegens geldgebrek) erg langzaam. Architect Tessin stierf halverwege de bouw in 1728, en dus kwam er een nieuwe architect: Carl Hårleman. Hij ontwierp ook een groot deel van de rococo inrichting. Het paleis was pas in 1754 klaar voor gebruik, al werd er nog gewerkt aan de inrichting van de binnenkant tot twintig jaar later. Sindsdien zijn er geen grote verbouwingen geweest aan het paleis, slechts moderniseringen, andere inrichting binnenin het paleis en de toevoeging van de musea.

Het paleis heeft 1430 kamers, waarvan er slechts 660 ramen hebben. Het paleis heeft een eigen binnenplaats en nog een soort buitenste binnenplaats, omringd door een galerij van zuilen. Op deze buitenste binnenplaats kan iedereen op, omdat er openingen in de galerij zijn naar Gamla Stan, het oude toeristische hart van de stad waar ook het paleis ligt.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Elke dag vind de wisseling van de wacht plaats op de buitenste binnenplaats.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

De binnenplaatsen worden ook gebruikt voor verjaardagsvieringen.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Het paleis wordt dagelijks gebruikt voor ontvangsten, zoals tijdens staatsbezoeken of officiële bezoeken van politici of andere royals.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Tijdens een staatsbezoek wordt er in het paleis ook meestal het staatsbanket gehouden. Op onderstaande foto is de grote troonzaal te zien, waar ook de staatsbanketten gehouden worden.

Embed from Getty Images

 

In het paleis zijn verschillende musea gehuisvest. Men kan een deel van het paleis bekijken, zoals de Staatsiezalen, de Bernadotte appartementen en de gastenverblijven. In de troonzaal van het paleis zijn afwisselende tentoonstellingen te zien. Zo is er op dit moment een tentoonstelling van koninklijke trouwjurken. Ook is er een speciaal museum waar de funderingen van het oude Tre Kronor kasteel nog te zien zijn, net als een schatkamer met kronen en het zilveren doopvont,  een museum met allerlei ridderattributen en de koninklijke kapel. In de Koninklijke Kapel zijn prins Carl-Phillip en prinses Sofia getrouwd, net als prinses Madeleine en Christopher O’Neill. Ook zijn prinses Estelle en prins Oscar er recentelijk gedoopt.

Embed from Getty Images

 

Er zijn twee mogelijkheden om een soort uitgebreide balkonscène te houden in dit paleis, zonder dat er een groot balkon is. Aan de noord- en oostzijde van het paleis zijn er trappen en balustrades, die veelvuldig gebruikt zijn voor de  balkonscènes bij koninklijke huwelijken en jubilea.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Er is ook nog een klein balkon, maar daar kunnen zo weinig mensen op dat het niet meer veel gebruikt wordt, nu de familie flink groter is geworden.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Op het moment wordt de buitenkant van het paleis gerestaureerd. Dat is vooral nodig voor de vele beelden die aangebracht zijn aan de buitenkant van het paleis. Die hebben door de jaren heen veel geleden.

Advertenties

One thought on “Een wandeling door… Koninklijk Stockholm (deel 1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s