Juwelen in de Spotlight: de Deense Baden Palmette tiara

Dit log is onderdeel van Februari Feestmaand, ter ere van de 5de verjaardag van dit weblog.

Er zijn heel weinig tiara’s zie zo goed passen bij Valentijnsdag als deze Deense tiara, ook wel de Baden Palmette tiara genoemd. In feite bestaat de tiara uit geschakelde diamanten hartjes en hij is dan ook favoriet bij de Deense vorstin Margarethe bij Koninklijke huwelijken. De hartjes worden gecombineerd door kleine bloemetjes van witte en lichtgele diamanten.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Net zoals veel andere Deense tiara’s is de tiara via huwelijken in de familie gekomen. De tiara werd oorspronkelijk gemaakt voor de Duitse prinses Louise in 1856 door juwelier Koch, als huwelijkscadeau van haar vader: keizer Wilhelm I.

Prinses Louise’s dochter Victoria, koningin Victoria van Zweden (1862-1930), kreeg de tiara van haar moeder. Ze was getrouwd met de Zweedse Koning Gustav V. Zij gaf de tiara weer aan haar kleindochter prinses Ingrid, beter bekend als koningin Ingrid van Denemarken. Ingrid trouwde met koning Frederik IX van Denemarken. De huidige Koning Margarethe erfde de tiara na het overlijden van koningin Ingrid in 2000.

Embed from Getty Images

 

Zowel prinses Margarethe als haar jongere zus prinses  Benedikte hebben deze tiara in hun jonge jaren veel gedragen. Ook Benedikte’s dochter Alexandra leende de tiara ten minste twee keer van haar tante.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Margarethe kiest de tiara vaak voor Koninklijke huwelijken, zoals hieronder bij het huwelijk van de Noorse kroonprins Haakon met Mette-Marit en bij het huwelijk van haar petekind prins Carl-Phillip van Zweden met Sofia.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Ze kiest de tiara ook voor staatsbanketten, meestal van republieken, omdat de tiara niet zo groot is, en contraprestaties, omdat deze ook meestal om kleinere juwelen vragen.

Embed from Getty Images

 

Het is niet bekend hoe de toekomst van deze tiara eruit gaat zien. Anders dan in Zweden, Nederland en Groot-Brittanië, waar alle/een groot aantal van de stukken direct naar de nieuwe koning of koningin gaan, is dat in Denemarken voor de meeste stukken niet zo geregeld. Enkele stukken (pareltiara en de smaragdentiara) zijn voorbehouden voor het staatshoofd (of diens echtgenote), maar de overige tiara’s, colliers, oorhangers, broches en armbanden zijn privébezit. De verwachting is echter dat Koningin Mary straks deze tiara tot haar beschikking zal hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s