Koningin Elizabeth viert saffieren jublieum

Embed from Getty Images

Vandaag heeft de Britse koningin Elizabeth een nieuwe mijlpaal bereikt: ze is 65 jaar Koningin van het Verenigd Koninkrijk. Precies 65 jaar geleden stierf haar vader, koning George VI, in zijn slaap. Hij was nog maar 56 jaar en had longkanker, maar toch kwam zijn dood nog onverwachts. De Koning was al een jaar ziek en zijn dochter en beoogd troonopvolger prinses Elizabeth had al vaak voor hem ingevallen. Prinses Elizabeth was op dat moment op reis door Kenia en werd op de ochtend van 6 februari 1952 door haar echtgenoot Phillip verteld dat haar vader overleden was en dat zij nu Koningin was.  Halsoverkop kwam het gezelschap terug naar het Verenigd Koninkrijk.

Elizabeth heeft deze toch wel bijzondere dag privé doorgebracht op het landgoed Sandringham. Zoals ze zelf zegt is het geen feestdag: ze rouwt immers ook elk jaar nog om de dood van haar vader.

De kroning van koningin Elizabeth II vond overigens pas anderhalf jaar later plaats: 2 juni 1953.Ze is de eerste vorst van het Verenigd Koninkrijk die zijn of haar saffieren jubileum viert. Sinds september 2015 is ze de langst regerende vorst van het land.

Grappig is dat in Nederland een 65-jarig jubileum niet saffier is, maar briljant.

De uitgebreide Februari Feestmaand log over de drukke dag van de Hertog en de Hertogin van Cambridge verschijnt vanavond – stay tuned!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s