Een prinses en haar juwelen: prinses Sofia van Zweden

Dit log is een onderdeel van ‘Februari Feestmaand’, gehouden ter ere van de vijfde verjaardag van About Royals. 

Na logs over de tiara’s van koningin Silvia, kroonprinses Victoria en prinses Madeleine van Zweden is het nu tijd voor een log over het laatste lid van de Koninklijke familie dat regelmatig verschijnt met een tiara: prinses Sofia. Ze heeft tot op heden vijf verschillende tiara’s gedragen.

Prinses Sofia’s huwelijkstiara

Prinses Sofia trouwde op 13 juni 2015 met prins Carl-Phillip van Zweden. De nieuwe prinses kreeg van haar schoonouders een tiara cadeau, gemaakt van diamanten en smaragden. Lang was er niets bekend over de herkomst van het juweel, maar in november 2016 bleek dat de tiara gemaakt was van een collier dat koningin Silvia had gekregen van het Thaise Koningshuis. Het is dus wel degelijk een stuk uit de Koninklijke collectie. Tot december 2016 was het de enige tiara die prinses Sofia droeg.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Eind 2017 bleek dat de tiara ook in een andere vorm en met parels gedragen kan worden. De parels kunnen ook weer verwijderd worden, waardoor de tiara alleen nog maar uit diamanten bestaat.

Embed from Getty Images

 

Geslepen Stalen Bandeau

Deze tiara is van geslepen staal gemaakt. Tot het moment dat Sofia’s schoonzus Victoria de tiara droeg in 2012 had niemand hem ooit eerder gezien en kon niemand zich herinneren dat deze tiara ooit eerder in het openbaar gedragen was. De algemene aanname is nu dat ook deze stalen tiara een vondst is van Koningin Silvia toen ze in de kastjes in het Paleis aan het snuffelen was, maar niemand weet dit zeker. Prinses Sofia droeg deze tiara voor het eerst tijdens de uitreiking van de Nobelprijzen in december 2016.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

De Vier Knoppen Tiara

Deze tiara heeft vier grote diamanten knoppen. Deze knoppen schijnen afkomstig te zijn van de kroon die is gebruikt voor de kroning van koning Carl XIV Johan in 1818. Zowel kroonprinses Victoria als prinses Madeleine hebben deze tiara regelmatig gedragen. Prinses Sofia (derde van links) droeg de tiara tot nu toe slechts één keer, op het diner voor Nobelprijs winnaars in december 2016.

Foto: Kungahuset.se/H. Garlöv

De Amethisten Tiara

Deze tiara is waarschijnlijk een geschenk van Napoleon en zijn vrouw Josephine aan Amalia Augusta van Beieren toen ze trouwde met hun zoon. Via de dochter van Amalia (Josephine) is de parure later bij de Zweedse Koninklijke familie gekomen, want zij trouwde met de Zweedse Koning Oscar I. De set  bestond eigenlijk uit een collier, twee armbanden en oorhangers. Koningin Silvia heeft van het collier een tiara laten maken en de twee armbanden kunnen aan elkaar gemaakt worden tot een collier. Bij deze tiara is de plaats op het hoofd van de drager erg belangrijk. Omdat het een ronde is, kan het makkelijk fout gaan. Prinses Sofia droeg deze tiara voor het eerst in februari 2017 tijdens het staatsbanket voor de gouverneur-generaal van Canada.

De Zes Knoppen tiara

Deze tiara heeft zes grote diamanten knoppen. Deze knoppen schijnen afkomstig te zijn van de kroon die is gebruikt voor de kroning van koning Carl XIV Johan in 1818. De knoppen en de basis van de deze tiara verschillen echter van die van de tiara met de Vier Knoppen (zoals je hierboven ziet). Prinses Sofia droeg deze tiara voor het eerst tijdens de viering van de 80ste verjaardag van koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen in mei 2017.

Embed from Getty Images

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s