Kersttoespraken 2016

In dit log vind je alle Kersttoespraken van de Europese staatshoofden van Kerstmis 2016.

Koning Filip van België

De speech van koning Filip werd op de dag voor kerst uitgezonden op de Belgische televisie. De toespraak was al eerder opgenomen in het Kasteel van Laken. Hij sprak over de aanslagen in  Brussel van maart en over de andere verschrikkelijke gebeurtenissen in Europa dit jaar en hij wenste iedereen namens zijn familie een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar. Hieronder kun je de Nederlandse toespraak bekijken. Koning Filip hield zijn toespraak ook in het Frans en in het Duits.

 

Groothertog Henri van Luxemburg

De kersttoespraak van de groothertog van Luxemburg werd uitgezonden op de nationale televisie op kerstavond. Hij sprak over klimaatverandering, de vluchtelingen uit Syrië en de terroristische aanslagen die de wereld het afgelopen jaar teisterden . Je kunt de speech (in het Luxemburgs) hier bekijken. De Franse vertaling van de tekst vind je hier.

Koning Felipe van Spanje

Ook Koning Felipe van Spanje hield zijn toespraak op kerstavond. Hij sprak over geloof, familie en nationalisme. Hieronder kun je de speech (in het Spaans) bekijken. De Engelse vertaling lees je hier.

 

Koning Willem-Alexander van Nederland

Op Eerste Kerstdag werd de kersttoespraak van koning Willem-Alexander, eerder opgenomen in Villa Eikenhorst in Wassenaar, uitgezonden op de Nederlandse televisie. De Koning gaf aan dat hij dit jaar moeite had gehad met het schrijven van zijn speech. Hij haalde de vluchtelingencrisis aan, maar ook het christelijke geloof, de terroristische aanslagen en tolerantie. Een van de meest opvallende zinnen uit de toespraak was: ‘Het extreme lijkt het nieuwe normaal te worden.’ Ook zei hij: ‘Velen hebben het gevoel in een land zonder luisteraars te leven.’ Het werd duidelijk dat de Koning bezorgt was over de huidige gang van zaken in Nederland en dat hij zich wil profileren als een verbindende koning. Je kunt de volledige speech hieronder bekijken. Als je de speech liever wilt lezen, dan kan dat hier.

 

Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk

De speech van koningin Elizabeth werd ook uitgezonden op Eerste Kerstdag. De laatste paar jaren is het een van de best bekeken kerstprogramma’s in het Verenigd Koninkrijk. De toespraak werd opgenomen op Buckingham Palace. Het is traditioneel meer een reflectie op het afgelopen jaar dan een bepaalde boodschap naar het volk. De koningin sprak onder meer over de Olympische spelen, het Britse leger en het geloof. Je kunt de speech hier in het Engels lezen.

 

Koning Carl Gustav van Zweden

Ook Koning Carl Gustav van Zweden hield zijn speech op Eerste Kerstdag. De koning sprak over het leger, klimaatverandering, globalisatie, bezoeken die hij dit jaar aflegde aan het buitenland en de terroristische aanslagen van dit jaar. Er is (nog) geen Engelse vertaling beschikbaar. Je kunt de speech echter wel in het Zweeds lezen: hier.

 

De volgende staatshoofden geven hun speech nog op oudejaarsavond:

  • Koningin Margrethe van Denemarken
  • Koning Harald van Noorwegen
  • Prins Albert van Monaco
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s