Staatsbezoek van België – dag 1 (staatsbanket)

De eerste dag van het Belgische staatsbezoek aan Nederland werd traditioneel afgesloten met het staatsbanket. Dit werd gehouden in het Paleis op de Dam. Voorafgaand aan het banket werd er eerst een officiële foto gemaakt.

Embed from Getty Images

 

Op het menu stonden o.a. forelmousse, gemarineerde zalm, runderbouillon met een chinoise van groenten (‘chinoise’ is fijngesneden groente), gebraden roodpootpatrijs, ijs met specerijen en gekarameliseerde peer. Beide koningin gaven speeches waarin ze de warme band tussen Nederland en België benadrukten.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Na afloop van de speeches werd er getoast, waarna aan het diner begonnen werd. De tafels waren versierd met paarse orchideeën en het beste tafelzilver van het Nederlandse koningshuis werd gebruikt voor het banket.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Koning Willem-Alexander droeg een jacquet en ontving van Koning Filip het Grootkruis in de Leopoldsorde, de hoogste orde die België kent. Koningin Máxima droeg een japon van Jan Taminiau, die ze eerder droeg in oktober 2012 bij het huwelijk van de Luxemburgse erfgroothertog Guillaume en zijn Stephanie. De juwelen komen uit de Mellerio robijnen parure, de laatste tijd een grote favoriet van koningin Máxima. Ze ontving van Koning Filip ook het Grootkruis in de Leopoldsorde.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Koning Filip kreeg van koning Willem-Alexander het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw (de hoogste orde van Nederland). Koningin Mathilde kreeg deze Orde ook. Ze droeg een lichte nieuwe japon van Pierre Gauthier en het diamanten diadeem van de Negen Provinciën (in de grootse versie). Haar broche en oorhangers komen uit de collectie van Koningin Fabiola.

Embed from Getty Images

 

Prinses Beatrix draagt een grijze japon die ze eerder droeg bij de feestelijkheden ter ere van haar 25-jarig regeringsjubileum in 2005. Ze draagt het diamanten bandeau, diamanten oorhangers, een diamanten collier en drie diamanten sterren. Beatrix ontving de Leopoldsorde al tijdens haar tijd als Koningin.

Embed from Getty Images

 

Prins Constantijn (op onderstaande foto al omgekleed) en prinses Laurentien waren voor het eerst sinds 2006 weer aanwezig bij een staatsbanket. Prins Constantijn had de Belgische Kroonorde al sinds 2006, prinses Laurentien kreeg hem gisteren van Koning Filip. Ze droeg een japon van Talbot Runhof die ze eerder droeg tijdens Prinsjesdag 2012. Ze droeg Koningin Emma’s diamanten harpentiara, voor het eerst zonder robijn in het midden. Koningin Máxima droeg deze tiara eerder deze maand in Nieuw-Zeeland. Ook droeg ze diamanten oorhangers en een diamanten ster.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Als laatsten waren ook prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aanwezig bij het banket. Zij ontvingen de Belgische Kroonorde ook al eerder. Prinses Margriet droeg haar huwelijkstiara, de parelknooptiara. Ze droeg ook een parelcollier en pareloorhangers.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Mode info met dank aan http://www.modekoninginmaxima.nl, http://www.modekoninginmathilde.be, Wim Dehandschutter op Twitter. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s