Staatsbezoek van België – dag 1 (dagprogramma)

Koning Filip en koningin Mathilde van België brengen deze week een driedaags staatsbezoek aan Nederland. Vandaag is het staatsbezoek begonnen.

Koning Filip en Koningin Mathilde werden eerst officieel welkom geheten op de Dam in Amsterdam door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima rond 11.00u vanochtend. Koning Filip en Koning Willem-Alexander inspecteerden de erewacht. Ook werden de beide volksliederen gespeeld.

 

Het waaide erg hard en de dames moesten hun hoeden goed vasthouden.

 

Bij Koningin Máxima vloog haar hoed zelfs een stukje van haar hoofd af, ondanks de hoedenspelden.

 

Vervolgens was er een receptie in  het Paleis op de Dam voor de meegereisde Belgische autoriteiten. Daarna legde het Belgisch Koningspaar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

 

Daarna ondertekenen minister Koenders van  Buitenlandse Zaken en zijn Belgische collega Reynders een verdrag waarmee de Nederlands-Belgische grens in de gemeente Eijsden-Margaten en Maastricht wordt aangepast. De grens lag hier erg vreemd, nu loopt hij parallel aan de rivier de Maas. De beide Koningsparen zijn hierbij aanwezig.

 

In de middag zijn Koning Filip, Koningin Mathilde, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn  in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond voor een cultureel programma van de drie gemeenschappen in België: de Nederlandstalige, de Franstalige en de Duitstalige. Er reizen ook vier groepen hoogwaardigheidsbekleders met het Belgische Koningspaar mee uit de drie gemeenschappen plus de federale overheid.

Beide Koningen wonen aansluitend bij Euronext Amsterdam het einde bij van de Belgian-Dutch Innovative Entrepreneurs & Finance Conference. Er reist een grote economische delegatie mee vanuit België en dit programmaonderdeel is daarom van groot belang.

Tegelijkertijd gaan Koningin Mathilde en Koningin Máxima naar een symposium over de aanpak en samenwerking bij verstedelijking in het Theater Amsterdam. Hierbij overleggen Belgische en Nederlandse steden over de problemen die zij tegenkomen en de oplossingen die zij bedenken hiervoor op het gebied van verstedelijking en stadsinrichting.

Koningin Mathilde draagt een jas en een japon van Modehuis Natan. Haar hoed is een nieuw ontwerp van Fabienne Delvigne en ze draagt diamanten juwelen (broche en oorhangers). Koningin Mathildes kapsel lijkt erg op dat van Koningin Máxima.

Koningin Máxima draagt een jas die van haar schoonmoeder prinses Beatrix was (een ontwerp van Theresia Vreugdenhil). Daaronder draagt ze een nieuwe lichtblauwe japon van Claes Iversen. De lichtbruine accessoires had ze al eerder en de hoed is een ontwerp van Fabienne Delvigne (dit jaar al vier maal eerder gedragen). Ze combineert dit met juwelen van grijze parels (broche en oorhangers).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s