Terugblik: de koninklijke juwelen van de Hertogin van Cambridge

De laatste tijd zien we dat de Hertogin van Cambridge steeds meer juwelen leent van de Koningin uit de Koninklijke kluizen. Daarom leek het me leuk om een lijstje te maken van alle geleende juwelen die de Hertogin heeft gedragen met informatie en het aantal keer dat ze de juwelen  heeft gedragen. Als ik destijds een log heb geschreven over die gelegenheid, dan kun je op de link klikken om foto’s te bekijken.

Deze lijst wordt aangevuld als de Hertogin de juwelen opnieuw draagt of als ze ‘nieuwe’ juwelen leent van Hare Majesteit. 


Tiara’s

Cartier Halo Tiara
Deze tiara was een cadeau van Koning George VI aan Koningin Elizabeth (ouders van de huidige Koningin Elizabeth) vlak voordat George de troon besteeg. De tiara werd gemaakt door Cartier in 1936 en was het 18de verjaardagscadeau voor prinses Elizabeth in 1944. Ze droeg deze tiara echter nooit in het openbaar en leende de tiara uit aan haar zus prinses Margaret of dochter prinses Anne. Toen hun collecties groeiden, stopten ze met het dragen van de tiara. De tiara werd een aantal decennia niet gezien totdat de Koningin hem uitleende aan ms. Catherine Middleton toen zij trouwde met kleinzoon prins William in 2011.

 

Gedragen:

  • 29 april 2011, huwelijk met prins William, Londen

Lotus Flower Tiara
Deze tiara  was door juwelier Garrard gemaakt voor de Koningin-Moeder van een huwelijkscadeau (een collier van diamanten en parels in een Grieks motief) van haar man, koning George IV. Ze gaf de tiara aan haar dochter prinses Margaret in 1959, die de tiara vaak droeg. Haar schoondochter droeg de tiara op haar huwelijk in 1993 en sindsdien was de tiara niet meer gezien, totdat Koningin Elizabeth de tiara uitleende aan de Hertogin van Cambridge in 2013.

 

Gedragen:

Cambridge Lover’s Knot Tiara
Deze tiara werd gemaakt in 1913 door juwelier Garrard in opdracht van Koningin Mary, de grootmoeder van de huidige Koningin Elizabeth. Het was een exacte replica van een tiara uit de familie van koningin Mary die ze erg bewonderde. Na haar dood in 1953 erfde koningin Elizabeth de tiara. Zij droeg hem in de jaren ’50 regelmatig. Daarna werd deze tiara uitgeleend aan prinses Diana in de jaren ’80 en ’90. Na diens scheiding ging de tiara terug te kluizen in. In 2015 werd de tiara voor het eerst uitgeleend aan de hertogin van Cambridge. Meer over de tiara lees je hier.

 

Gedragen:


Colliers

Nizam of Hyderabad collier
Dit collier was een cadeau van de Nizam van Hyderabad voor het huwelijk van prinses Elizabeth. Ze mocht zelf juwelen uitzoeken bij juwelier Cartier en ze koos voor een diamanten tiara en een collier. De tiara werd veelvuldig gedragen maar als Koningin koos Elizabeth ervoor om de tiara te laten ontmantelen en er drie broches en een nieuwe tiara van te maken. Het collier bleef gespaard en wordt nog steeds gedragen door de Koningin. Zij leende het in 2014 voor het eerst uit aan de Hertogin van Cambridge.

 

Gedragen:


Oorhangers

Diamanten ‘Chandelier’ oorhangers

Deze oorhangers zijn volgens het paleis geleend van de Koningin. Ze zijn gemaakt van diamanten en Catherine draagt ze met enige regelmaat sinds 2011. Verder is er weinig bekend over deze oorhangers, de Koningin heeft ze zelf nooit eerder gedragen (zover bekend is).

 

Gedragen:

Queen Mother’s diamanten en saffieren ‘Fringe’ oorhangers

Koningin Elizabeth, de Koningin-moeder, had een grote collectie saffieren, waaronder dit paar oorhangers. Ze droeg ze echter niet vaak. Na haar dood ging haar complete collectie naar haar dochter, de huidige koningin Elizabeth. Zij droeg deze oorhangers echter nog nooit en ze verschenen voor het eerst weer in het openbaar in 2015 toen koningin Elizabeth ze uitleende aan de hertogin van Cambridge.

 

Gedragen:

  • 27 oktober 2015, 100 Women in Hedge Funds Gala in het V&A museum, Londen

‘Silver Jubilee’ diamant en parel oorhangers

Deze oorhangers, bestaande uit een parel en een diamant, werden gedragen door koningin Elizabeth op haar zilveren jubileum als koningin in 1977. In de jaren erna verschijnen ze nog enkele keren maar erg populair zijn ze niet. De oorhangers zijn al jaren niet meer gezien als ze in 2012 opduiken bij de gravin van Wessex. In 2016 worden de oorhangers uitgeleend aan de Hertogin van Cambridge.

 

Gedragen:

 

Bahrein parel oorhangers

Deze oorhangers zijn gemaakt van parels die prinses Elizabeth kreeg voor haar huwelijk van de heerser van Bahrein. De oorhangers bestaan elk, naast de parels, uit vijf ronde diamanten en drie baguette geslepen diamanten. Koningin Elizabeth heeft de oorhangers veelvuldig gedragen in de beginjaren als koningin. Tegenwoordig draagt ze ze af en toe nog, maar ze zijn ondertussen ook al een keer uitgeleend aan de gravin van Wessex. In 2016 droeg de hertogin van Cambridge ze voor het eerst.

 

Gedragen:

Diamanten pendant oorhangers

Dit paar oorhangers verscheen voor het eerst in 2012 tijdens de State Opening of Parliament, gedragen door de Koningin. In 2013 droeg ze de oorhangers nogmaals. Daarna verschenen ze in 2016 voor het eerst bij de Hertogin van Cambridge.

 

Gedragen:


Broches

Diamanten Esdoorn broche 

Deze broche was een cadeau van koning George VI aan zijn vrouw Elizabeth vlak voor hun tour door Canada in 1939. Na de dood van de Koningin-moeder in 2001 erfde de huidige Koningin de broche, maar zij droeg dit juweeltje ook al eerder toen zij het leende van haar moeder. Koningin Elizabeth zelf leende deze broche ook uit: aan de hertogin van Cornwall in 2009 toen zij met prins Charles naar Canada ging voor de eerste keer. Toen de hertogin van Cambridge voor het eerst naar Canada ging met prins William in 2011, leende ze de broche ook, en dit deed ze opnieuw voor haar bezoek aan Canada in 2016.

 

Gedragen:

Diamanten Varen broche 

Deze broche was een cadeau van Nieuw-Zeeland aan hun kersverse koningin toen zij tijdens haar wereld tournee in 1953-1954 ook Nieuw-Zeeland aandeed. Als Koningin wilde ze namelijk alle landen uit haar Koninkrijk bezoeken. Het was de eerste keer dat een regerend staatshoofd Nieuw-Zeeland bezocht. Koningin Elizabeth draagt de broche regelmatig bij gelegenheden die met Nieuw-Zeeland te maken hebben en ze leende de broche voor het eerst uit aan een familielid toen de hertogin van Cambridge met prins William en prins George in 2014 Nieuw-Zeeland bezocht.

 

Gedragen:


Armbanden

Koningin Elizabeth’s huwelijkscadeau-armband

Deze armband was het huwelijkscadeau van prins Philip aan zijn kersverse vrouw prinses Elizabeth. Hij liet deze armband bij juwelier Philip Antrobus maken van diamanten uit de tiara van zijn moeder, prinses Alice van Griekenland. De koningin draagt de diamanten armband vaak en kiest deze armband bij belangrijke gelegenheden en officiële portretten. Het was daarom opvallend dat zij deze armband met zo’n grote emotionele waarde tegenwoordig uitleent aan de Hertogin van Cambridge (het gaat om de armband aan haar linkerhand, dus rechts op de foto).

 

Gedragen:

Koningin Mary’s diamanten ‘choker’ armband

Deze armband is gemaakt van een ‘choker’ van koningin Mary, de grootmoeder van koningin Elizabeth. Een choker is een collier dat strak rond de hals gedragen wordt, in dit geval gemaakt van diamanten. De diamanten zijn gezet in een geometrisch motief. Tegenwoordig wordt de choker gedragen als armband. Dat deed de Koningin-moeder ook al. De Hertogin van Cambridge droeg deze armband voor het eerst in 2015.

 

Gedragen:

Informatie: http://queensjewelvault.blogspot.nl/ en http://orderofsplendor.blogspot.nl/. 

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s