Staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland – dag 3

Na het onverwachte en ontgoochelende nieuws uit Amerika zou je bijna vergeten dat er nog meer slecht nieuws is: het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima loopt vandaag af.

Voor de derde en laatste dag van het staatsbezoek vlogen koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Auckland. Daar bezoeken de Koning en Koningin de Auckland Art Gallery Toi o Tamaki. Hier bekijken ze vooral kunst die een connectie heeft met Nederland. Het museum bezit twee gravures met afbeeldingen van de ontmoeting van Abel Tasman met de Maori in 1642. Abel Tasman (1603-1659) was een Nederlandse ontdekkingsreiziger. Voor de VOC onderzocht hij Australië (toen bekend als Nieuw-Holland) en hij kwam op een van zijn reizen ook in Nieuw-Zeeland terecht.

Vervolgens wonen de Koning en Koningin een deel van de conferentie ‘Future of Food’ bij. Nederlandse en Nieuw-Zeelandse  bedrijven ontmoeten elkaar tijdens deze conferentie om de samenwerking op het gebied van voedsel en landbouw te verstevigen. Tijdens een lunch met Nederlandse deelnemers aan de economische missie  houden minister Kamp van Economische zaken en de Koning  een toespraak. Rick Evers maakte het onderstaande filmpje van het moment dat de Koning een toast wilde uitbrengen maar geen glas wijn had: koningin Máxima, ‘de prachtige assistente’ (aldus de Koning), kwam hem haar glas brengen.

Als laatste bezoekt het Koninklijk Paar  sschip Spirit of New Zealand. Tijdens een vijfdaagse zeiltocht waarbij jongeren gezamenlijk het schip besturen, leren ze belangrijke vaardigheden zoals communicatie, samenwerken en leiderschap.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Koningin Máxima droeg een jurk van NATAN en een hoed van Fabienne Delvigne. Beide stukken droeg ze eerder dit jaar ook al bij de doop van een cruiseschip.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Later deze week een soort ‘samenvatting’ van de belangrijkste momenten van de twee staatsbezoeken die het Koningspaar de afgelopen week aflegde en ik hoop ook een bericht te plaatsen over de Amerikaanse presidenten van Koningin Elizabeth (dhr. Trump is haar twaalfde).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s