Staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland – dag 1 (staatsbanket)

Op de avond van de eerste dag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Nieuw-Zeeland was het tijd voor het traditionele staatsbanket met lange jurken, tiara’s (of ja, in dit geval één tiara) en toespraken. Het banket vond plaats in het Government House in Wellington en de dress code was black tie. Normaal zijn die laatste twee woorden geen goed teken voor juwelen-fans (black tie is immers geen dresscode waarbij over het algemeen tiara’s worden gedragen) , maar men hoeft niet te vrezen als koningin Máxima er toevallig ook is. Onze koningin Máxima draagt namelijk -ook al is er sprake van die gevreesde dress code- nog steeds als het enigszins gepast is gewoon wél een tiara (en anders een paar broches in haar kapsel). Dat doen niet veel koninginnen haar na helaas.

Embed from Getty Images

Genoeg lovende woorden over koningin Máxima (aan het einde van deze post meer hiervan trouwens). Koning Willem-Alexander gaf, net als de gouverneur generaal van Nieuw-Zeeland, Dame Patsy Reddy, een speech. Je kunt deze speech hier teruglezen.

Embed from Getty Images

Dame Patsy Reddy is nog maar een paar maanden gouverneur generaal van Nieuw-Zeeland. De gouverneur generaal is de vertegenwoordiger van koningin Elizabeth, die het  staatshoofd is van Nieuw-Zeeland. Bij staatsbezoeken zoals deze is zij er natuurlijk niet bij (als zij in alle landen waar ze staatshoofd is alle staatsbezoeken moet bijwonen is ze altijd aan het reizen ongeveer) en dan neemt de gouverneur generaal de honneurs waar.

Embed from Getty Images

Koningin Máxima droeg een japon van Claes Iversen. Ze droeg de japon eerder al bij de contraprestatie tijdens het staatsbezoek aan Denemarken in 2015. De tiara droeg ze eerder in 2011 tijdens een staatsbezoek aan Qatar en is een cadeau van koning Willem III aan koningin Emma. Hierdoor (en vanwege de vormen die op harpen lijken) wordt deze tiara ook wel ‘Koningin Emma’s diamanten harpentiara’ genoemd. De oorhangers van diamanten zijn een cadeau van koning Willem III aan zijn dochter Wilhelmina voor haar negende verjaardag. Over de broche is weinig bekend.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images Embed from Getty Images
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s