Staatsbezoek aan Australië – dag 5

Helaas zijn er geen Getty foto’s die ik kan gebruiken voor deze dag, daarom een link naar de PPE-serie van Albert Nieboer

Voor de vijfde en laatste dag van het staatsbezoek aan Australië zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Brisbane gereisd.

In Brisbane ontmoet het Koninklijk Paar bij het Government House de gouverneur van Queensland, Paul de Jersey. Elke provincie heeft namelijk haar eigen gouverneur in Australië, die de vertegenwoordiger is van het staatshoofd: koningin Elizabeth. In elke staat waar het koningspaar komt, ontmoeten zij de gouverneur.

Vervolgens krijgen zij bij de Queensland University of Technology (QUT) een toelichting op de samenwerking tussen Nederland en Australië op het gebied van waterbeheersing. Dit is voor Brisbane erg belangrijk. Er was namelijk een grote overstroming in de stad begin januari 2011 door de effecten van het El Niña-fenomeen en een tropische orkaan. Hierdoor moesten vele gezinnen geëvacueerd worden. In het hele gebied vielen in totaal 48 doden en er zijn nog steeds 78 mensen vermist. Australië vroeg Nederland om hulp om het water in de toekomst beter te beheersen.

Tijdens een bootexcursie over de Brisbane River wordt vervolgens uitleg gegeven over de maatregelen die genomen zijn om zulke overstromingen tegen te gaan.

Na de boottocht bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de Queensland Art Gallery waar zij een expositie bekijken van moderne Australische en Aboriginalkunst.

Als laatste is er hier ook een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap, net zoals in Perth en Sydney. Hiermee eindigt het staatsbezoek aan Australië.

Koningin Máxima draagt een japon van Claes Iversen met een hoedje van Fabienne Delvigne dat ze al eerder droeg in 2014 en sieraden van parels.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s