Staatsbezoek aan Australië – dag 1

Vandaag is het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Australië begonnen in de stad Perth aan de westkust van het land.

Embed from Getty Images

Het staatsbezoek start bij het Government House waar het Koninklijk Paar met een Aboriginal Smoking Ceremony op traditionele wijze welkom wordt geheten in het land. De Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, gebruiken deze rook om boze geesten te verdrijven. Er werd ook op traditionele instrumenten gespeeld.

Aansluitend heeft het paar een ontmoeting met de gouverneur van Western Australia, Kerry Sanderson. Koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk is het staatshoofd van Australië. De Gouverneur Generaal, dhr. Cosgrove, neemt haar waar tijdens staatsbezoeken. Australië heeft ook een minister-president en de verschillende delen van het land worden nog los bestuurd door gouverneurs, omdat het land zo groot is.

Vervolgens vertrekken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar de haven van Fremantle waar zij langs de Welcome Walls wandelen. Hierin staan de namen gegraveerd van onder meer Nederlandse immigranten die destijds in Fremantle aankwamen.

Embed from Getty Images

Er was veel publiek voor het Koningspaar. Er waren veel Nederlandse vlaggetjes en koningin Máxima kreeg veel bloemen.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

In het Western Australian Maritime Museum onthult het Koninklijk Paar een door het Rijksmuseum in bruikleen gegeven tinnen bord. Dit bord werd 400 jaar geleden door Dirk Hartog achtergelaten in Australië als bewijs van zijn aanwezigheid. Dirk Hartog was de eerste Europeaan die de westkust van Australië in kaart bracht en hij kwam op 25 oktober 1616 aan in Australië. Het koningspaar is dus eigenlijk een paar dagen te laat met hun bezoek, maar op die vierhonderd jaar maakt het dan ook nog maar weinig uit.

Embed from Getty Images

In het museum bekijken Willem-Alexander en Máxima ook een maquette van het nieuwe gebouw van het museum, ontworpen door architect Rem Koolhaas (een Nederlandse architect). Vervolgens bezoeken zij de Shipwreck Galleries met onder meer de overblijfselen van VOC-schip De Batavia. Een reconstructie van dit schip is tegenwoordig te bezichtigen op het Bataviawerf in Lelystad. Het wrak van het echte schip werd in 1963 teruggevonden.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Daarna ontving het paar de Nederlandse gemeenschap van Perth  bij een wijngaard. Er waren ongeveer 300 Nederlanders die in Australië wonen uitgenodigd.

Koningin Máxima koos voor een Nederlandse ontwerper op deze eerste dag van het staatsbezoek. De japon van Mattijs van Bergen droeg ze eerder in 2014 tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Korea. Deze keer droeg ze gouden accessoires erbij en een collier uit de collectie van Koningin Juliana.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s