Een prinses en haar juwelen: Koningin Silvia van Zweden

Een nieuw deel in onze serie: Een prinses en haar juwelen! In deze aflevering is het eigenlijk meer ‘Een Koningin en haar juwelen’: koningin Silvia van Zweden.

In Zweden hebben ze het naar mijn mening goed geregeld met de verdeling van de tiara’s. Koningin Silvia heeft een paar grote stukken voor zichzelf, maar de prinsessen Victoria en Madeleine hebben ook een grote keuze aan tiara’s. De Zweedse dames zien we meestal met de meest prachtige kapsels de tiara’s dragen zoals bij de Nobel-gala’s, staatsbezoeken en regeringsdiners. Als Koningin heeft Silvia heel veel te kiezen, maar toch heeft ze enkele duidelijke favorieten. Andere tiara’s draagt ze tegenwoordig heel zelden en worden vooral door de prinsessen gedragen. In totaal heeft Koningin Silvia 11 tiara’s gedragen, evenveel als haar dochter Victoria (al zijn niet alle tiara’s dezelfde), waaruit blijkt dat de Zweedse Koningin lang niet alle tiara’s uit de collectie gedragen heeft!

Koningin Silvia heeft eigenlijk een duidelijk patroon in haar tiara’s. Haar drie favorieten zijn de Leuchtenberg saffieren tiara, de Nine Prongs tiara en de Connaught tiara. De Braganza tiara draagt ze op de meest bijzondere gelegenheden, zoals het huwelijk van kroonprinses Victoria. De overige tiara’s draagt ze tegenwoordig slechts bij uitzondering.

De Braganza Tiara

Dit is de grootste tiara in het bezit van de Zweedse Koninklijke familie. Deze tiara wordt alleen door koninginnen gedragen. De tiara was eens van keizerin Amelié van Brazilië. Haar zus, koningin Josephine van Zweden, erfde de tiara in 1873. De tiara is sindsdien in het bezit van de Zweedse Koninklijke familie. Deze tiara is heel hoog: maar liefst 12.5 centimeter en weegt iets meer dan 1 kilo.

In principe draagt Koningin Silvia deze tiara alleen voor officiële portretten, inkomende staatsbezoeken en de belangrijkste feesten in Zweden. Ze nam de tiara slechts één keer mee naar het buitenland: voor het staatsbezoek aan Denemarken in 2007.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

De Leuchtenberg Saffieren Parure tiara

De Leuchtenberg Saffieren Parure tiara waren een huwelijkscadeau van Napoleon aan prinses Augusta van Beieren, de hertogin van Leuchtenberg. Augusta’s dochter Josephine werd koningin van Zweden toen ze trouwde met koning Oscar I en sindsdien wordt de tiara gedragen door Zweedse Koninginnen. Bij de tiara hoort een collier en oorhangers. Deze tiara is een grote favoriet van Koningin Silvia, ze draagt de tiara vaak bij de Nobelprijs uitreikingen in december en ze droeg de tiara ook bij het huwelijk van haar zoon in 2015.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

De ‘Nine Prong’ tiara

Koningin Sophia van Zweden droeg deze tiara voor het eerst, vandaar ook de alternatieve naam van de tiara: koningin Sophia’s diamanten tiara. Daarna droeg koningin Louise van Zweden de tiara en sinds haar dood is de tiara door verschillende familieleden gedragen. Bij huwelijken draagt een van de zussen van de Koning deze tiara regelmatig en ook wijlen prinses Lilian heeft de tiara gedragen. Tegenwoordig draagt koningin Silvia de tiara erg vaak, zoals bij de Nobelprijs uitreikingen in December en het huwelijk van haar dochter Madeleine in 2013.

Embed from Getty Images

 

De Connaught tiara

Naast de Nine Prong tiara en de Leuchtenberg saffieren is ook deze tiara tegenwoordig een favoriet van koningin Silvia.  Dit is een tiara met open bogen in vergeet-me-nietjes motief en diamanten pendanten, gemaakt in 1904 door juwelier E. Wolff en co. De hertog en hertogin van Connaught gaven deze tiara aan hun dochter Margareta toen ze trouwde met prins Gustav Adolf van Zweden. Margareta liet de tiara na aan haar oudste zoon en diens vrouw, prinses Sibylla (de ouders van de huidige koning Carl XVI Gustaf). Na het overlijden van prinses Sibylla, kwam de tiara in het bezit van koning Carl XVI Gustaf.

Embed from Getty Images

 

De Carl-Gustav XIV-tiara

Koningin Silvia kreeg deze tiara van haar man koning Carl Gustav cadeau toen ze 10 jaar getrouwd waren. Dit diadeem kan ook gedragen worden als collier.  De laatste jaren wordt hij meestal gedragen door prinses Madeleine. Zij droeg deze tiara zelfs op haar huwelijksdag. Koningin Silvia draagt deze tiara tegenwoordig niet meer. (Een eerder log van mij over deze tiara).

Embed from Getty Images

 

De Cameo tiara

Deze tiara is tegenwoordig vooral bekend als de huwelijkstiara van kroonprinses Victoria in 2010. In 1976 droeg koningin Silvia deze tiara echter zelf op haar huwelijk met koning Carl-Gustav. Anders dan Victoria droeg zij de tiara daarna ook nog regelmatig bij galagelegenheden. De tiara is in het bezit van de koning en is gemaakt van parels en cameeën. De laatste jaren kiest koningin Silvia echter meestal voor andere tiara’s.

Embed from Getty Images

 

De Amethisten Tiara

Deze tiara is waarschijnlijk een geschenk van Napoleon en zijn vrouw Josephine aan Amalia Augusta van Beieren toen ze trouwde met hun zoon. Via de dochter van Amalia (Josephine) is de parure later bij de Zweedse Koninklijke familie gekomen, want zij trouwde met de Zweedse Koning Oscar I. De set  bestond eigenlijk uit een collier, twee armbanden en oorhangers. Koningin Silvia heeft van het collier een tiara laten maken en de twee armbanden kunnen aan elkaar gemaakt worden tot een collier. Victoria heeft de tiara enkele keren gedragenen ook zus Madeleine droeg de tiara tot nu toe één maal. Bij deze tiara is de plaats op het hoofd van de drager erg belangrijk. Omdat het een ronde is, kan het makkelijk fout gaan. Koningin Silvia draagt ook deze tiara de laatste jaren niet meer zo vaak.

Embed from Getty Images

 

De Edward VII Robijnen tiara

Deze tiara was een huwelijkscadeau voor het huwelijk van prinses Margaret van Connaught met prins Gustav Adolf van Zweden in 1905 van koning Edward VII en koningin Alexandra. Margaret’s zoon Sigvard, die de tiara erfde van zijn moeder, verloor zijn titel toen hij een burgermeisje trouwde in 1934. Omdat hij geld nodig had verkocht hij de tiara aan zijn vader. Hij zelf vond het een lening en dacht dat hij de tiara terug zou krijgen. Zijn vader zag dit anders en liet de tiara in zijn testament na aan Sigvard’s zoon Michael. Die verkocht de tiara weer aan Koning Carl Gustav XVI zodat koningin Silvia de tiara vandaag de dag kan dragen. Het lijkt allemaal best duidelijk maar toch ligt het eigendom van de tiara een beetje moeilijk. Hierdoor heeft Silvia de tiara niet vaak gedragen. Pas na Sigvard’s overlijden in 2002 heeft ze meer gebruik gemaakt van de tiara maar toch is het geen favoriet.

Embed from Getty Images

 

De Baden Fringe tiara

Deze tiara heeft wel wat weg van zonnestralen, en hij is dan ook gemaakt naar een stijl die lange tijd erg populair was voor tiara’s bij de Europese vorstenhuizen: de Fringe stijl. Deze stijl houdt in dat de tiara bestaat uit een soort straalvormig motief. Koningin Louise van Zweden had deze tiara gekregen van haar ouders: het groothertogelijk paar van Baden. Daar is de tiara natuurlijk ook naar vernoemd. Aangezien het Zweedse Koningshuis -net als het Nederlandse- ook een familiestichting heeft voor juwelen (zodat ze niet verkocht of geërfd kunnen worden) zal deze tiara (die deel uitmaakt van de stichting) voor altijd in handen van de Bernadottes blijven. Kroonprinses Victoria draagt deze tiara heel erg vaak maar Koningin Silvia tegenwoordig niet meer zo vaak, al droeg ze deze tiara recentelijk nog (voor het eerst sinds 2001) weer tijdens het staatsbezoek aan Duitsland.

Embed from Getty Images

 

De Napoleontische Stalen Tiara

Deze tiara glinstert wel, maar heeft (zeldzaam voor een tiara) geen edelstenen of diamanten in zich. Hij is gemaakt van staal en messing, en dit is zo fijntjes geslepen, dat de slijpvlakken glinsteren in het licht. De tiara was lang vergeten, maar toen Koningin Silvia vlak na haar huwelijk in kastjes en lades aan het rommelen was, vond ze deze tiara. Na een opknapbeurt wordt hij vaak gedragen aan het Zweedse Hof, tegenwoordig meestal door Victoria (vroeger ook wel door Silvia).

Embed from Getty Images

 

De Zes Knoppen Tiara

Deze tiara heeft zes grote diamanten knoppen. Deze knoppen schijnen afkomstig te zijn van de kroon die is gebruikt voor de kroning van koning Carl XIV Johan in 1818. De knoppen en de basis van de deze tiara verschillen echter van die van de tiara met de Vier Knoppen. Deze tiara wordt tegenwoordig meestal gedragen door de prinsessen Victoria en Madeleine, maar lange tijd geleden heeft ook Silvia zelf deze tiara gedragen. Helaas kon ik hiervan geen foto vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s