Terugblik: Kroonprinses Victoria’s petekinderen

Kroonprinses Victoria wordt ook wel de ‘Godmother of Europe’ genoemd, en dat is logisch als je weet dat ze maar liefst 18 petekinderen heeft! Ze is peetmoeder van kinderen aan vrijwel alle Europese hoven en werd dus vaak gekozen door haar collega-prinsen en -prinsessen als peetmoeder voor hun kinderen. Ze is peetmoeder van één toekomstig Koning en twee toekomstige Koninginnen.

Hieronder vind je een lijstje van al haar petekinderen.

Prinses Leonore

Prinses Leonore (20 februari 2014) is de dochter van Victoria’s zus Madeleine. Tijdens Leonore’s doop trad tante Victoria (tweede van rechts) op als een van de peetouders.

Embed from Getty Images

Prins Alexander

Prins Alexander (19 april 2016) is het zoontje van Victoria’s broer Carl-Phillip. Tijdens Alexander’s doop trad Victoria op als peetouder. Het lijkt er dus op dat in de Zweedse Koninklijke familie de oudste broer/zus gekozen wordt als peetouder van het eerste kind.

Foto: Mattias Edwall, Kungahuset.se

Prinses Eléonore van België

Koning Filip en Koningin Mathilde van België kozen de Zweedse kroonprinses als peetmoeder voor hun vierde kind prinses Eléonore (16 april 2008). Eléonore draagt de naam ‘Victoria’ als derde naam, ze heet voluit Eléonore Fabiola Victoria Anne Marie. Victoria is niet katholiek en daarom werd er gekozen voor een tweede peetmoeder, prinses Claire, naast de gekozen peetvader. Eléonore heeft dus, in tegenstelling tot haar broers en zus, drie peetouders.

Embed from Getty Images

Prins Christian van Denemarken

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary kozen voor hun collega-kroonprinses toen ze peetouders zochten voor hun eerste kind, prins Christian (15 oktober 2005). Christian is na zijn vader tweede in de lijn van de troonopvolging en zal uiteindelijk regeren over Denemarken als koning Christian XI. De band tussen Frederik, Victoria en Haakon van Noorwegen is altijd erg goed geweest. Ze zijn familie en beschouwen elkaar als broers en zus.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Christian (tweede van links) was bruidsjonker tijdens het huwelijk van zijn peettante op 19 juni 2010 met prins Daniel.

Embed from Getty Images

De Prinses van Oranje (kroonprinses Catharina-Amalia van Nederland)

Ook Koning Willem-Alexander en koningin Máxima besloten Victoria te vragen als peetouder van hun eerste kind, prinses Catharina-Amalia (7 december 2003). De pasgeboren prinses werd vernoemd naar haar peettante, haar volledige namen zijn Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Ze zal uiteindelijk regeren als Koningin Catharina-Amalia van Nederland.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Een relatief nieuwe traditie wil dat het gebruikelijk is dat de Zweedse en Nederlandse royals elkaar kiezen als peetouders voor hun eerste kinderen. Zo is koningin Juliana peetmoeder van de huidige Zweedse koning Carl-Gustav, is prinses Beatrix peetmoeder van kroonprinses Victoria, is Victoria peetmoeder van prinses Amalia en is koning Willem-Alexander peetvader van Victoria’s dochter prinses Estelle (zie hieronder).

Embed from Getty Images

Catharina-Amalia (tweede van links) was bruidsmeisje op het huwelijk van haar peettante in 2010.

Embed from Getty Images

Prinses Ingrid-Alexandra van Noorwegen

Goede vrienden kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen besloten ook om Victoria te vragen als peetmoeder van hun eerste kindje, prinses Ingrid-Alexandra (21 januari 2004). Ook zij zal regeren over haar land. Zoals eerder al genoemd, Victoria en Haakon zijn al hun hele leven goede vrienden en zijn ook familie van elkaar.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Ingrid-Alexandra (tweede bruidskindje van links) werd door haar peettante gevraagd om ook bruidsmeisje te zijn op haar huwelijk in 2010.

Embed from Getty Images

Prins Constantijn-Alexios van Griekenland en Denemarken

Prins Constantijn Alexios (29 oktober 1998) is oudste zoon van de Griekse kroonprins Pavlos en kroonprinses Marie-Chantal. De familie regeert niet meer over Griekenland, maar als oudste zoon (Constantijn Alexios heeft nog een oudere zus) is hij toch de erfprins. Hij heeft een prestigieus rijtje peetouders, naast kroonprinses Victoria van Zweden, waren ook kroonprins Frederik van Denemarken, koning Filip van Spanje en prins William van het Verenigd Koninkrijk peetouders.

Op onderstaande foto is Constantijn Alexios tweede van rechts.

Embed from Getty Images

Prinses Katharina van Saxe-Coburg und Gotha

Katharina Victoria Elizabeth Cheryl (30 april 2014) is de eerste dochter van Erfprins Hubertus en erfprinses Kelly van Saxe-Coburg und Gotha. Vader Hubertus is een achterneef van kroonprinses Victoria (hieronder zijn hij en prinses Kelly aanwezig bij het huwelijk van prinses Madeleine van Zweden).

Embed from Getty Images

Vivien Sommerlath

Vivien Sommerlath (1992) is de dochter van Jörg Sommerlath, de broer van koningin Silvia. Vivien was bruidsmeisje (middelste op onderstaande foto) op het huwelijk van nicht en peetmoeder Victoria.

Embed from Getty Images

Giulia Sommerlath

Giulia Sommerlath (1995) is de dochter van de neef van koningin Silvia, Thomas Sommerlath. Ook zij is bruidsmeisje op het huwelijk van haar peettante en achternicht Victoria met Daniel. Ze is het rechtse meisje op bovenstaande foto. Op onderstaande foto is ze samen met Vivien Sommerlath bij het huwelijk van prinses Madeleine.

Embed from Getty Images

Leopold Lundén Sommerlath

Leopold Lundén Sommerlath (2002) is de zoon van Victoria’s neef Patrick Sommerlath. Ook hij was bruidsjonker bij Victoria’s huwelijk. Op onderstaande foto is hij met zijn ouders bij het huwelijk van prins Carl-Phillip.

Embed from Getty Images

Barones Madeleine von Dincklage 

Madeleine von Dincklage (15 maart 1999) is de dochter van Victoria’s nicht Barones Sybilla von Dincklage en het kleinkind van Victoria’s tante prinses Margaretha, de zus van koning Carl Gustav. Ze is op onderstaande foto het staande meisje links langs kroonprinses Victoria.

Embed from Getty Images

Ian de Geer 

Ian de Geer (20 februari 2002) is zoon van Victoria’s nicht Barones Kristina-Louisa de Geer en kleinkind van Victoria’s tante prinses Desirée, zus van Koning Carl Gustav. Op bovenstaande foto derde van rechts.

Desirée Magnuson

Desirée Magnusson (11 juli 2014) is de dochter van Victoria’s neef Gustav Magnusson en kleindochter van Victoria’s tante prinses Christina, zus van koning Carl Gustav. Op onderstaande foto zijn haar ouders bij het huwelijk van prins Carl-Phillip.

Embed from Getty Images

 

Ian Persson 

Ian Persson is de zoon van Victoria’s vrienden Karl-Johan en Leonie Persson.

Diana Engsäll

Diana Engsäll (2007) is de dochter van Victoria’s jeugdvriendin Andrea Brodin.

Willem Dinkelspiel

Willem Dinkelspiel (2007) is de zoon van Victoria’s vrienden Caroline en Peder Dinkelspiel.

Isabella Chloé Nilsson 

Isabella Cloé Nilsson (2009) is de dochter van Victoria’s vrienden Caroline Kreuger en Jesper Nilsson.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s