Terugblik: Koningin Elizabeth’s Minister-Presidenten

De Minister-President van het Verenigd Koninkrijk is een verantwoordelijk baantje. Echter, zoals de meeste banen in de politiek is de duur van je aanstelling redelijk kort. Dat is heel anders bij Koningshuizen: je bent prins of prinses voor je hele leven, en koning of koningin voor misschien wel 30 of 40 jaar. Vandaar dat de meeste Koningen en Koninginnen in hun regeringsperiode meerdere regeringsleiders meemaken. Er is één Koningin die hierin de kroon spant: in de 64 jaar dat koningin Elizabeth Koningin is, heeft ze al 13 Minister-Presidenten meegemaakt. De Minister-President wordt in Engeland vooral PM of Prime-Minister genoemd.

Sir Winston Churchill (1951-1955)

Winston Churchill is natuurlijk vooral bekend in zijn rol als leider van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Weinig mensen weten dat hij in 1951 opnieuw werd gekozen tot Minister-President. Toen was de vader van Koningin Elizabeth, Koning George IV, nog Koning. Hij stierf op 6 februari 1952. Churchill was vervolgens ook nog minister-president tijdens de Kroning van de nieuwe Koningin in juni 1953.

Embed from Getty Images

 

De jonge Koningin Elizabeth vond Winston Churchill naar verluid een leuk persoon en vond de wekelijkse besprekingen en diners geen enkel probleem.

Embed from Getty Images

 

Sir Anthony Eden (1955-1957)

Ook de relatie met Sir Anthony Eden was ronduit goed te noemen. Eden was een sympathieke man en goede luisteraar. Het belangrijkste punt in zijn regeerperiode was de Suezcrisis. Eden vond het zeer belangrijk om zijn Koningin hiervan op de hoogte te houden en deed dit ook structureel. Hij liet haar zelfs voor het eerst geheime regeringspapieren zien.

Embed from Getty Images

 

Harold Macmillan (1957-1963)

Tussen Harold Macmillan en de Koningin liep het vanaf het begin iets minder soepel. De Koningin vond Macmillan een lastig persoon, maar na verloop van tijd ging het beter en kon ze vertrouwen op zijn wijze raad.

Embed from Getty Images

 

Sir Alec Douglas-Home (1963-1964)

Koningin Elizabeth kende Sir Alec Douglas-Home al lang: hij was een vriend van haar moeder. Het was voor haar lastig om deze bijzondere relatie om te zetten in een meer formele, afstandelijke relatie. Dit is ook wel te zien aan het feit dat Douglas-Home haar hielp met het geven van namen aan een paar paarden.

Embed from Getty Images

 

Harold Wilson (1964-1970)

Harold Wilson was de eerste Labour-PM van de Koningin. De vorige minister-presidenten kwamen allemaal van de Conservative-Party. Koningin Elizabeth kon het verrassend goed vinden met Wilson door zijn informele gedrag en het doorbreken van tradities. Naar verluid hielp hij zelfs met de afwas na een barbecue op Windsor Castle.

Embed from Getty Images

 

Edward Heath (1970-1974)

De ideeën van Edward Heath en de Koningin verschilden drastisch. Heath stond voor Europese integratie, terwijl de Koningin zichzelf vooral zag als hoofd van het Gemenebest. Hierdoor was de relatie tussen beiden vaak lastig. Op onderstaande foto vertrekt prins Charles van Nr. 10 Downing Street samen met Heath.

Embed from Getty Images

 

Harold Wilson (1974-1976)

Harold Wilson kwam weer terug als Minister-President en de relatie tussen hem en de Koningin bleef informeel. Wilson zit hier rechts langs de Koningin.

Embed from Getty Images

 

James Callaghan (1976-1979)

Ook de relatie met James Callaghan was erg goed. Callaghan zei echter dat de Koningin hem vooral vriendelijkheid bood, geen vriendschap. Lord Callaghan staat op onderstaande foto, gemaakt in 2002, rechts langs Elizabeth.

Embed from Getty Images

 

Margaret Tatcher (1979-1990)

Margaret Tatcher was de eerste vrouwelijke minister-president van het Verenigd Koninkrijk. Ze werd ook wel ‘The Iron Lady’ genoemd. Tatcher was lang aan de macht in het Verenigd Koninkrijk en maakte veel mee tijdens haar regeerperiode: de Lockerbie Aanslag, het einde van de Koude Oorlog, een Golfoorlog en zelfs een bomaanslag op haar leven in een hotel in Brighton waar ze verbleef. De relatie tussen Margaret Tatcher en koningin Elizabeth is veelbesproken en zou naar verluid niet al te best zijn. De twee begrepen elkaar vooral in de beginjaren van Tatcher niet. Zo zou Tatcher de wekelijkse besprekingen met Hare Majesteit ‘onzin’ en ‘tijdverspilling’ vinden en zou Koningin Elizabeth zelf Tatcher hebben uitgelachen om haar ‘verschrikkelijke accent’. Pas toen Elizabeth zag dat Tatcher de enige was die het maar liefst 12 jaar zou volhouden, werd de relatie tussen de twee beter. In 2013 was Koningin Elizabeth dan ook aanwezig bij de begrafenis van The Iron Lady.

Embed from Getty Images

 

John Major (1990-1997)

Zowel voor John Major als voor Koningin Elizabeth zelf was deze periode erg lastig. John Major had een golfoorlog en een economische crisis, terwijl koningin Elizabeth haar paleis afbrandde en haar kinderen veel huwelijksproblemen hadden. Ze steunden elkaar wederzijds en dat maakte de relatie tussen beiden prima.

Embed from Getty Images

 

Tony Blair (1997-2007)

Tony Blair vond dat de monarchie een ouderwets instituut was en hij was vastbesloten om het te moderniseren. Ondertussen vond de Koningin dat de relatie van  Blair met de Amerikaanse President Bush veel te vriendschappelijk was. Dat maakte de relatie tussen Blair en Elizabeth niet gemakkelijk.

Embed from Getty Images

 

Gordon Brown (2007-2010)

Er is niet veel bekend over de relatie tussen Gordon Brown en de Koningin. Naar verluid zou ze af en toe voor de grap zijn schotse accent nabootsen.

Embed from Getty Images

 

David Cameron (2010-2016)

Omdat David Cameron, de jongste minister-president van de Koningin, nog maar net geen minister-president meer is, kan men nog weinig zeggen over de relatie tussen de twee. Het lijkt echter dat ze het prima met elkaar kunnen vinden. Grappig is ook dat ze in feite familie van elkaar zijn: zowel Cameron als Elizabeth stammen af van koning Willem IV.

Embed from Getty Images

 

Theresa May (2016-…)

Theresa May is de tweede vrouwelijke minister-president van het Verenigd Koninkrijk. Ze is nog maar kort Minister-President en daardoor is er nog weinig te zeggen van haar relatie met Hare Majesteit.

Embed from Getty Images
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s