Prins Harry doet live een HIV-test

Embed from Getty Images

Soms is Koninklijk nieuws leuk, soms verrassend, soms verdrietig, soms bijzonder. Er zijn echter momenten waarbij je denkt: dit is belangrijk Koninklijk nieuws. Zulke momenten komen meestal voor als een koning, koningin, prins of prinses zich inzet voor een onderwerp waarop nog een groot taboe heerst. Zo’n onderwerpen hebben media aandacht nodig om het taboe te verbreken. Vandaag was weer zo’n moment. Prins Harry zet zich in voor HIV- en aidspatiënten. Er ligt nog een groot taboe op dit onderwerp op de hele wereld, terwijl er juist veel mensen gered kunnen worden als dit taboe opgeheven wordt. Prins Harry is op het moment bezig om HIV-tests te promoten. Hij deed vandaag live op Facebook een HIV-test in Burrell Street Sexual Health Clinic in Londen, om te laten zien hoe makkelijk het is om jezelf te laten testen. Als HIV namelijk op tijd ontdekt wordt, is het goed te behandelen en is het niet levensbedreigend.

Embed from Getty Images

Het is juist heel belangrijk dat het taboe op HIV-tests wordt opgeheven zodat meer mensen deze tests gaan doen zodat er veel mensen gered kunnen worden. In het Verenigd Koninkrijk weet 17% van de HIV-patiënten niet dat ze HIV hebben en daardoor verspreidt de ziekte zich sneller en worden de aantallen patiënten steeds groter. HIV-testen normaliseren en het taboe hierop opheffen is daarom erg belangrijk.

Embed from Getty Images

Harry kreeg een klein vingerprikje (zo makkelijk is het!) en moest kort wachten op de uitslag. Hij was zichtbaar opgelucht dat alles goed was!

Embed from Getty Images

Prins Harry maakte zelfs nog een grapje (verwijzend naar zijn haarkleur):

‘Gay, straight, black, white – even ginger, why wouldn’t you have a test?’

Volgende week is prins Harry in Durban, Zuid-Afrika, voor de International AIDS Conference. Hij bundelt zijn krachten om aandacht te vragen voor de ziekte met o.a. Elton John en onze eigen prinses Mabel, die allebei ook op de conferentie aanwezig zullen zijn.

Embed from Getty Images

Harry’s moeder Diana zette zich in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw ook in voor HIV en aids patiënten. Zij was de eerste die aidspatiënten aanraakte en doorbrak daarmee al een sterk taboe.  Haar zoon zet nu haar werk voort en probeert iedereen bedacht te maken op het feit dat HIV-testen zo makkelijk en vrijwel pijnloos zijn, zodat de ziekte bedongen kan worden.

Embed from Getty Images
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s