Terugblik: het overlijden van Prinses Diana

Vandaag is het precies 18 jaar geleden dat Lady Diana, Prinses van Wales, verongelukte in Parijs. Dit log blikt terug op die dagen.

Het ongeluk

Op zaterdag 30 augustus vertrokken de Prinses en Dodi Al-Fayed (haar vriend) uit Hotel Ritz in Parijs. Na een diner waren zij op weg naar het huis van Al-Fayed. Om de pers te omzeilen verlieten zij het hotel via de achteruitgang, terwijl hun vaste chauffeur voor het hotel deed of hij het stel opwachtte. De beelden van de beveiligingscamera’s bij de deur zijn de laatste bewegende beelden van de prinses. De andere chauffeur (die geen dienst had die avond), Henri Paul, kreeg de opdracht om bij de achteruitgang het paar op te wachten om hen zo verder te rijden naar Dodi’s appartement. Hij had echter gedronken, hij wist niet dat hij zou moeten rijden die avond. Al snel werd deze manoeuvre echter ontdekt door de pers en zaten er negen fotografen op motorfietsen achter de auto aan. Net na middernacht, rond 00.25u, reed de auto met daarin Henri Paul (chauffeur), Dodi Al-Fayed, Lady Diana – Prinses van Wales en lijfwacht Trevor Rees-Jones de Almatunnel in, die onder de Seine loopt. Bij de ingang van de tunnel verloor de chauffeur de macht over het stuur, waardoor de auto tegen de dertiende pilaar van de tunnel botste. Henri Paul en Dodi Al-Fayed waren op slag dood, terwijl Diana en Trevor Rees-Jones zwaargewond in de auto lagen. Onderzoek wees uit dat geen van de inzittenden een gordel droeg op het moment van het ongeluk. Fotografen bleven echter foto’s maken van de passagiers.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Hulpdiensten arriveerden snel. Trevor Rees-Jones was op dit moment bij bewustzijn. Het duurde meer dan een uur om de twee nog levende passagiers uit te auto te halen. Toen Diana uit de auto werd gehaald, leefde ze nog. Ze werd naar Hôpital de la Salpêtrière gebracht en arriveerde daar rond 2.00u. Daar startte de artsen een operatie, maar de verwondingen waren te hevig. Twee uur later, om 4.00u op 31 augustus 1997 werd Diana, de Prinses van Wales, doodverklaard door de artsen van  het ziekenhuis in Parijs. Om 5.30u was er een persconferentie in het ziekenhuis, waarin een arts, de Franse minister van Binnenlandse zaken en de Britse ambassadeur in Frankrijk de dood van Diana bevestigden.

Later die ochtend bezochten de Franse minister van Binnenlandse Zaken, de Franse premier Joseph Jospin, de vrouw van de President (Bernadette Chirac) en de minister van Gezondheid de kamer met het lichaam van Diana. Rond 14.00u arriveerden prins Charles en Diana’s zussen, Lady Sarah McCorquodale en Lady Jane Fellowes, in Parijs. Anderhalf uur later namen zijn Diana’s lichaam mee terug naar Groot-Brittannië.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Uitvaart

Diana werd opgebaard in de Kapel van St. James Palace in Londen. Er werden duizenden boeketten en knuffels neergelegd voor de poorten van Kensington Palace (waar ze woonde) en Buckingham Palace.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Op 6 september vond de begrafenis plaats in de Westminster Abbey in Londen. Er waren geschat 3 miljoen mensen op af gekomen. Nog eens 2,5 miljard mensen bekeken de uitvaart van de geliefde prinses op televisie, het werd in 200 landen live uitgezonden. Diana’s kist werd maar liefst een uur en 47 minuten door de straten van Londen gereden. Op de kist lagen drie kransen: een van haar broer, Graaf Spencer, en twee van haar zonen, de prinses William (15) en Harry (12). William, Harry, Graaf Spencer, prins Charles en prins Phillip liepen achter de kist aan gedurende de hele rit. De rest van de Koninklijke familie stond bij Buckingham Palace de kist op te wachten. Koningin Elizabeth, die veel kritiek te verduren had gehad vanwege de geweigerde terugkomst naar Londen vanuit haar zomerresidentie, boog haar hoofd.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Op de kist lag ook een envelop met ‘Mummy’ erop, ongetwijfeld een liefdevolle brief van haar zonen, die hun moeder moeten missen op alle belangrijke komende momenten in hun leven.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

De dienst in de Westminster Abbey begon om 11.00u en duurde zo’n uur en tien minuten. De Koninklijke familie legden kransen langs de kist. Onder de gasten waren beroemdheden zoals Elton John, Nicole Kidman, Tom Cruise en Hillary Clinton, maar ook royals, zoals prinses Margriet, Koning Juan-Carlos van Spanje en koning Constantijn van Griekenland. Zelfs Nelson Mandela was naar Londen gekomen.

Embed from Getty Images

Tijdens de dienst werden er liederen gezongen die bij een Anglicaanse dienst horen, zoals muziek van Johan Sebastian Bach en Gustav Holt. Elton John bracht het herschreven lied ‘Candle in the Wind’ ter gehore tijdens de dienst.

Embed from Getty Images

Begrafenis

In een lijkwagen werd het lichaam van Diana naar Althorp gereden, waar de prinses opgroeide. Ondertussen was de vlag op de kist gewisseld van een Windsor vlag naar de Spencer vlag. Onderweg moest de auto meermaals stoppen omdat bloemen op de voorruit het zicht belemmerden.

Embed from Getty Images

Bij de begrafenis zelf waren slechts enkele mensen aanwezig. Naast haar zonen en haar ex-man, waren ook haar moeder en haar zussen en broer aanwezig. Diana draagt in haar kist een zwart jurkje met lange mouwen van Catherine Walker en in haar hand heeft ze een rozenkrans, een cadeau van moeder Theresa, die de zelfde week stierf. Diana werd begraven op een eilandje in de vijver in het Althorp Park. 36 bomen (een voor elk van haar levensjaren) leidden naar het eiland toe en witte lelies sieren het water, dit waren Diana’s lievelingsbloemen. Het tuinhuisje is omgebouwd tot Diana Memorial. Haar zonen en andere naasten kunnen haar zo makkelijk privé bezoeken. Eerst wilde graaf Spencer zijn zus begraven in het familiegraf, maar vanwege de enorme publieke belangstelling werd van dit plan afgezien.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images
Advertenties

One thought on “Terugblik: het overlijden van Prinses Diana

  1. Al 18 jaar geleden en de beide jongens zijn dus ook al 18 jaar hun moeder kwijt. Dit is en blijft een gemis, ook al zijn er al zovele jaren verstreken.
    Kortom een mooi logje, dat 18 jaar geleden de wereld op zijn kop zette.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s