Juwelen in de Spotlight: de Belgische Negen Provinciën Tiara

In het alweer elfde deel in deze serie bespreek ik het grootste diadeem van de Koningin der Belgen: de Negen Provinciën Tiara.

In België zijn alle juwelen persoonlijk eigendom van de prinses of koningin die ze draagt. Er worden zelden juwelen uitgeleend (uitzondering is Koningin Paola’s Art Deco diadeem, dat twee keer uitgeleend werd: aan bruid Mathilde in 1999 en bruid Lili in 2014) en als een prinses of koningin sterft, is het de grote vraag of de juwelen zelfs in de Koninklijke familie zullen blijven. Zo weet niemand wat er gebeurd is met de twee tiara’s (waarvan er eentje in vier verschillende varianten gedragen kon worden) van Koningin Fabiola (1928-2014). Speculaties zijn er dat Fabiola ze aan Mathilde heeft gegeven, met wie ze een erg goede band had (er zijn al eerder enkele broches en oorbellen bij Mathilde gezien die van Fabiola waren), maar niemand weet het zeker. De bezittingen van Fabiola zijn geveild voor het goede doel, dus misschien zijn ook deze twee tiara’s wel geveild en zijn ze dus de Koninklijke familie uit. Op deze manier slinkt de juwelencollectie flink, en daardoor komt het dat de huidige Koningin der Belgen, Mathilde, slechts twee tiara’s (haar laurenkrans tiara en de Negen Provinciën tiara) in haar bezit heeft. In andere landen, zoals Nederland en Zweden, zijn de juwelen beschermd door een stichting en kunnen ze niet verkocht worden of geërfd worden. Daardoor hebben deze twee koningshuizen ook een immense juwelencollectie.

De tiara was een cadeau van het Belgische volk aan Prinses Astrid van Zweden, de latere Koningin Astrid, die in 1929 met de toekomstige koning Leopold III trouwde. De elf diamanten boven het bandeau van Griekse sleutel motieven staan voor de negen Belgische provinciën en de Belgische kolonie Congo. Voor de elfde diamant zijn er meerdere verhalen in de omloop: hij zou staan voor België als een geheel of voor de Belgische Koninklijke familie. De tiara werd gemaakt door de Belgische juwelier van Bever. Astrid liet na haar huwelijk elf diamanten bogen plaatsen boven de diamanten, waardoor de tiara een heel stuk veranderde. Zo zag de oude versie eruit.

Na de dood van Koningin Astrid op 29-jarige leeftijd door een auto-ongeluk, kwam de tiara in het bezit van haar echtgenoot. Hij trouwde met prinses Lilian, maar zij droeg nooit de titel ‘Koningin’ en droeg ook nooit deze tiara in zijn geheel.

Leopold trad af en zijn zoon Boudewijn kwam op de troon. Toen Boudewijn trouwde, gaf Leopold deze tiara als huwelijkscadeau aan de nieuwe koningin, Koningin Fabiola. Fabiola droeg de tiara op haar huwelijksdag en ook daarna droeg ze de tiara nog vaak. Soms de volledige versie, soms slechts het bandeau, en zelfs enkele malen de tiara mét de bogen zonder de elf diamanten erin! Op de onderste foto zie vlnr prinses Paola, prins Albert, koningin Fabiola, koningin Ingrid van Denemarken, koning Boudewijn en koning Frederik van Denemarken.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Na de dood van Koning Boudewijn gaf Fabiola de tiara aan de nieuwe Koningin der Belgen, koningin Paola. Zij droeg de tiara in haar tijd als Koningin ook geregeld.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

De Negen Provinciën Tiara is altijd in het bezit van de Koningin der Belgen, en na de troonswisseling van 2013 gaf koningin Paola de tiara dus aan haar schoondochter, de nieuwe koningin Mathilde. Koningin Mathilde heeft de tiara tot op heden vier maal gedragen: 2x de kleinere versie (staatsbezoek van China maart 2014 & huwelijk prins Carl-Phillip van Zweden met Sofia Hellqvist in juni 2015) en 2x de grote versie tijdens de vieringen voor de 75ste verjaardag van de Deense Koningin Margarethe in april 2015 & het staatsbanket tijdens het staatsbezoek aan Nederland in November 2016.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Het bandeau van de tiara kan ook gedragen worden als collier, maar ook als een armband. Dat werd vaak gedaan door prinses Lilian, maar ook koningin Paola droeg de tiara als een collier, zoals hieronder, bij het huwelijk van de Deense Kroonprins Frederik met Mary Donaldson in 2004.

Embed from Getty Images

Informatie: orderofsplendor.blogspot.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s