Juwelen in de Spotlight: de Nederlandse Aquamarijnen Parure

Er is -omdat ik eindelijk eens tijd heb om weer eens wat afleveringen van onze series te posten-  vandaag wéér een nieuw juwelen blog, deze keer niet over de Zweedse royals, maar over ons eigen Nederlandse Koningshuis. Deze keer komen aquamarijnen aan de beurt, niet zo’n populaire edelstenen voor Koninklijke juwelen maar de Nederlandse Koninklijke familie heeft er echt wel wat van!

Het grootste stuk van deze parure is natuurlijk de tiara. Deze tiara was een cadeau voor de toenmalige prinses Juliana bij haar 18de verjaardag. Hij werd gemaakt door juwelier Kempen, Begeer & Vos en was een cadeau van de ouders van de jarige Prinses, koningin Wilhelmina en prins Hendrik.  Het is een tiara gemaakt in Art Deco stijl (dat is een moderne, strakke stijl met veel geometrische figuren) en bestaat uit een basis van diamanten en zeven opstaande geslepen aquamarijnen. Koningin Juliana heeft als prinses en als koningin de tiara vaak gedragen.

Ook dochter Beatrix droeg als Prinses en Koningin de tiara enkele keren (drie maal), en ook prinses Margriet werd enkele keren gespot met dit diadeem.

Prinses Laurentien heeft de tiara eenmalig gedragen, op 29 april 2013 tijdens het diner ter afscheid van Koningin Beatrix in het Rijksmuseum.

Embed from Getty Images

Koningin Máxima droeg als Prinses de tiara twee keer, en als verloofde van de Prins van Oranje één keer. Ondanks dat het niet echt gebruikelijk is om als verloofde van een prins al een tiara te dragen, deed de toekomstig Koningin dat toch, maar liefst twee keer. De aquamarijnen tiara was de tweede tiara die ze ooit droeg – velen zouden er nog volgen – bij het staatsbanket van het Spaanse staatsbezoek in 2001.

Embed from Getty Images

De parure heeft ook nog een groot collier in zich, dat een verjaardagscadeau was van Koningin Emma aan haar jarige kleindochter Juliana. Koningin Máxima droeg dit collier enkele keren, zoals hieronder in Monaco, tijdens het huwelijksdiner van Prins Albert en Prinses Charlène.

Embed from Getty Images

In 1937 werd de parure opnieuw uitgebreid, dit maal met een paar oorhangers van Juliana’s aanstaande schoonmoeder, en een bijpassende broche van prins Bernard als aanstaand echtgenoot. Ook is er een bijpassende armband, maar het is niet bekend wanneer deze aangeschaft of gekregen is.

Embed from Getty Images

Naast de bovenstaande parure zijn er nog meer aquamarijnen juwelen, die weliswaar in een andere stijl zijn, in de familie, namelijk een grote pendant, die als broche of als pendant aan een collier gedragen kan worden. Koningin Máxima draagt deze pendant als Koningin geregeld, maar ook Koningin Beatrix droeg hem, en Prinses Laurentien droeg deze pendant aan een grote diamanten strikbroche tijdens het eerder genoemde diner in het Rijksmuseum.

Embed from Getty Images

Ook is er nog een andere broche in de collectie, gekregen in 1962, die ook regelmatig gedragen wordt, net als een armband met meerdere kleine aquamarijnen erin. De broche draagt Máxima hier vlak boven haar buik, toen ze zwanger was van prinses Ariane.

Embed from Getty Images

En prinses Margriet op Prinsjesdag 2008:

Embed from Getty Images

Of toenmalig Koningin Beatrix op Prinsjesdag (ook met de oorhangers):

Embed from Getty Images

Als laatste is er nog een set grotere aquamarijnen oorhangers, bestaande uit aquamarijnen oorstekers en aquamarijnen pendanten, die ook aan andere oorhangers of broches, colliers, bevestigd kunnen worden.

Op de onderstaande foto uit 2010 heeft Máxima de pendanten aan haar huwelijksoorbellen laten bevestigen.

Embed from Getty Images

Informatie: http://www.modekoninginmaxima.nl, http://orderofsplendor.blogspot.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s