Máxipedia 2013-2014: de ontwerpers

Er komt toch nog een vijfde bonusaflevering van Máxipedia, namelijk:

De Ontwerpers

Het lijkt me interessant om te bekijken of de keuze van de Koningin voor ontwerpers verandert naarmate ze langer Koningin is. Gaat ze juist meer NATAN dragen, of juist minder? Blijft Jan Taminiau ‘hofleverancier’? Blijft ook Valentino -ontweper van dé trouwjapon- populair? Dat zijn allemaal vragen die we kunnen gaan beantwoorden door deze vijfde aflevering nog bij te voegen aan dit project.

Koningin Máxima droeg 166 outfits in het openbaar in de periode van 30 april 2013 t/m 30 april 2014. 

NATAN

Het Belgische modehuis NATAN blijkt in het eerste jaar als Koningin bij uitstek favoriet te zijn. Goed voor 124 outfits, blijkt NATAN bijna driekwart (74,70%) van de Koninklijke outfits in dit jaar verzorgd te hebben! Daarmee kan NATAN met uitstek worden benoemd tot de absolute favoriet van de Koningin. Ze draagt vooral Natan bij werkbezoeken als Koningin, tijdens haar reizen voor de VN, en tijdens bezoeken voor het Oranje Fonds. Bij staatsaangelegenheden wordt er vaak niet voor Natan gekozen. Ik ben benieuwd of Máxima, die al sinds de beginjaren als Prinses vaste klant is bij het modehuis, de komende jaren deze trend doorzet of juist ook naar andere ontwerpers gaat kijken.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Jan Taminiau & Valentino

Natan wordt ergens ver weg gevolgd door twee andere favorieten van de Koningin, namelijk Valentino (die de prachtige trouwjapon van 2-2-2002 ontwierp en dus al jarenlang aan de Koningin levert) en een recentere favoriet: de Nederlandse Jan Taminiau, voor het eerst gedragen in 2009. Valentino en Jan Taminiau hebben één ding gemeen: ze verzorgen vooral de kleding van de Koningin bij de grote, belangrijke, feestelijke gebeurtenissen. Jan Taminiau verzorgt vooral de avondjaponnen, 5 van de 7 outfits waren een avondjapon, terwijl Valentino ook voor broekpakken, cocktailjaponnen en gewone japonnen zorgt.

Jan Taminiau

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Valentino:

Embed from Getty Images

Nieuwkomers

Er waren twee noemenswaardige nieuwkomers deze periode in de outfits van de Koningin. Mattijs van Bergen en het duo Spijkers & Spijkers zijn noemenswaardig omdat ze allebei Nederlandse ontwerpers zijn. Koningin Máxima droeg slechts 1 keer een Mattijs van Bergen-japon deze periode, maar wel op een belangrijk moment: namelijk tijdens de uitreiking van de prestigieuze Duitse Mediaprijs. Spijkers & Spijkers verzorgden 2 outfits voor de Koningin, waarvan er eentje deze periode twee keer gedragen werd.

Embed from Getty Images

Antillen

Ook tijdens de reis naar de Nederlandse Antillen in november 2013 waren er een paar bijzondere ontwerpers in de kledingkeuze van de Koningin. Omdat dit gebied bij uitstek geschikt is voor lossere japonnen, viel de keuze voor de merken Etro, Giambatissa Vali en Benito Fernandez (enkele jaren geleden nog een van de vaste keuzes voor avondjaponnen).

Overige ontwerpers

Ontwerpers Koningin Máxima
Natan 124 (74,70%)
Dolce & Gabbana 2 (1,20%)
Mattijs van Bergen 1 (0,60%)
Tory Burch 4 (2,41%)
Michael Kors 2 (1,20%)
Jan Taminiau 7 (4,22%)
Valentino 8 (4,82%)
Benito Fernandez 1 (0,60%)
Bottega Veneta 2 (1,20%)
Goldbergh 1 (0,60%)
Spijkers & Spijkers 3 (1,81%)
NOC*NSF 3 (1,81%)
Missoni 1 (0,60%)
Etro 2 (1,20%)
Giambatissa Vali 1 (0,60%)
J. Mendel 1 (0,60%)
Onbekend 3 (1,81%)
166
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s