Juwelen in de Spotlight: De Britse Spencer Tiara

Ter nagedachtenis van Diana, Princess of Wales, die vandaag precies 17 jaar geleden begraven werd op het landgoed van haar familie (de Spencers) in Althorp, Engeland, schrijf ik vandaag dit log over een van haar twee tiara’s: de Spencer tiara.

De Spencer tiara is een tiara uit haar eigen familie, de Spencers. Het is niet de enige tiara die de familie bezat, maar wel de enige die Prinses Diana gedragen heeft. De andere tiara heeft een Grieks motief en is jaren tentoongesteld geweest in Althorp. De tentoonstelling is helaas nu beeïndigd. Beide tiara’s zijn nog steeds in bezit van de Spencers en het is daarom absoluut niet te verwachten dat de Hertogin van Cambridge of de toekomstige echtgenote van prins Harry een van beide tiara’s zal dragen.

Het is niet precies bekend hoe oud deze tiara is en wie hem gemaakt heeft. Het lijkt erop dat het een combinatie is tussen verschillende stukken uit de familie en daardoor ook door verschillende juweliers gemaakt is. De tiara, zoals hij er nu nog steeds uit ziet, komt uit 1935, maar het centrale stuk is een huwelijkcadeau voor Diana’s grootmoeder in 1919 en de uiterste einden van de tiara zijn het oudst: zij dateren uit 1875. De bijpassende helften aan beide kanten van het centrale element zijn gemaakt door hofjuwelier Garrard.

De tiara werd al door Diana’s zussen Lady Jane en Lady Sarah gedragen op hun huwelijksdag, maar hij werd pas echt bekend toen de nieuwe Princess of Wales de tiara droeg op haar huwelijksdag met de Prince of Wales (Prins Charles) in 1981.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Tijdens haar eerste jaren als Prinses droeg Diana de tiara veelvuldig, hij was namelijk een heel stuk lichter dan haar andere tiara, de Lovers’ Knot Tiara (uit de Britse Koninklijke collectie), bijvoorbeeld tijdens de Tour door Australië en Nieuw-Zeeland in 1983 en 1985.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Ook later droeg Diana de tiara nog vaak, ze was elk jaar aanwezig bij de opening van het Parlementaire jaar en bij verschillende staatsbanketten, waardoor we de tiara vaak hebben gezien.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Ik vind deze tiara absoluut prachtig, hij is heel sierlijk en hij past eigenlijk overal bij! Wat vinden jullie?

Advertenties

2 thoughts on “Juwelen in de Spotlight: De Britse Spencer Tiara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s