Staatsbezoek China aan Nederland – dag 1

Er is dit weekend een staatsbezoek van de President van China en zijn vrouw. Het is het eerste inkomende staatsbezoek van het nieuwe Koningspaar en het staatsbezoek is dan ook leuk om te vergelijken met staatsbezoeken tijdens de regeringsperiode van Beatrix. We kunnen meteen zien dat het nieuwe Koningspaar van iets meer Koninklijk ceremonieel houdt, bijvoorbeeld aan het dragen van hun Nederlandse onderscheidingen tijdens het staatsbanket.

Het Presidentspaar kwam op Schiphol aan rond de klok van kwart over 12 in de middag. Omdat de Polderbaan toch al helemaal afgesloten was voor de NSS-top van komende week, was het ook wel handig om het Chinese vliegtuig daar te laten landen (en de president komt natuurlijk ook voor deze top). Het Koningspaar verwelkomde hun gasten op het vliegveld, inclusief inspectie van de erewacht door beide staatshoofden en het spelen van beide volksliederen. Daarna gingen ze door naar het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor een audiëntie. Koningin Máxima droeg een rok en een blouse van het Belgische modehuis Natan, die ze allebei al eens eerder gedragen had. De facinator (klein hoedje) is wel nieuw. Jammer van het losse haar, maar verder ziet ze er mooi verzorgd uit. Let ook op de grote parel oorbellen: de hangende parels komen (waarschijnlijk) uit de Koninklijke kluizen maar de oorstekers zijn niet eerder gezien. De armband die ze draagt is op deze foto’s helaas niet goed zichtbaar, maar het is een eeuwenoud en groot juweel dat voor het laatst door toen nog Koningin Beatrix werd gedragen aan de vooravond van de troonswisseling op 29 april 2013 tijdens het gala in het Rijksmuseum.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

In de avond was er het staatsbanket, in de aanwezigheid van Prinses Beatrix. Het banket werd gehouden in het Paleis op de Dam in de grootste en meest mooie zaal die de Oranjes tot hun beschikking hebben: de burgerzaal. Koningin Máxima droeg een prachtige lichtroze japon van het Italiaanse Modehuis Valentino die ze voor het eerst droeg op 14 mei 2004 tijdens het huwelijk van Kroonprins Frederik van Denemarken met Mary Donaldson. Ook droeg ze deze prachtige japon nog op 1 juli 2006, tijdens het feest van het 25-jarig huwelijksjubileum van het Luxemburgs groothertogelijk paar. Hierna is de japon aangepast (de rok is nu gedecoreerd met kant) en nu draagt de Koningin hem dus weer: bijna 10 jaar nadat ze hem voor het eerst aan had! Bij de japon droeg ze haar Nederlandse Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw (er werden geen onderscheidingen uitgewisseld tijdens dit staatsbezoek) en een pareltiara van Anna Pauwlona met prachtige, diepglanzende, natuurlijke witte parels. Ze heeft deze tiara twee keer zonder parels gedragen (2001 & 2003) en tot nu toe vier keer mét parels (2007, 2009, 2011 & nu dus 2014). Hierbij had Hare Majesteit een mooie broche (of een devant-de-corsage) op haar jurk gespeld met kostbare roze diamanten, gewone diamanten en hangende parels. Het was de eerste keer dat deze devant-de-corsage zo werd gedragen: normaal is het slechts het bovenstuk gedragen wordt (dat deed de Koningin tijdens de vorige twee keren dat ze deze japon droeg), het bovenstuk met parels eraan (zoals Koningin Beatrix op 29 april 2013), of de gehele broche (met diamanten kettinkjes onderaan en dan de parels nog aan die kettinkjes) maar nog nooit op deze manier: de gehele broche behalve de diamanten kettinkjes (de parels zijn er wel maar die zijn meteen aan de broche bevestigd). (close-up PPE Agency/Nieboer van de broche zoals die gerdragen werd door Koningin Máxima (klik voor de foto)) Prinses Beatrix droeg een mooie paarse japon met het Diamanten Bandeau waarmee ze goed laat zien dat ze het Koningspaar niet wil overtreffen. Ik vind dat zowel Máxima als Beatrix er erg mooi en koninklijk uit ziet! Prachtig, een dikke 10 voor allebei!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Morgen meer over dag 2 van het staatsbezoek (bezoek aan de Keukenhof).

Foto’s: Getty

Advertenties

4 thoughts on “Staatsbezoek China aan Nederland – dag 1

  1. “Ook droeg ze deze prachtige japon nog op 1 juli 2006, tijdens het feest na de inhuldiging van de -toen nieuwe- Groothertog Henri van Luxemburg”

    Inhuldiging in 2006??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s