De Titels van Koningin Máxima

Embed from Getty Images

Een nieuw deel in deze serie, namelijk een logje over de titels van Koningin Máxima, omdat hier vaak onduidelijkheid over is en het allemaal een beetje vaag is.

Koningin Máxima werd geboren als Máxima Zorreguieta. Ten onrechte wordt deze naam (zelfs tijdens officiële gelegenheden) nog steeds gebruikt op bijvoorbeeld naambordjes tijdens een vergadering (vaak als Koningin Máxima Zorreguieta). Koningin Máxima is namelijk getrouwd, en net als de meeste getrouwde vrouwen draagt zij haar meisjesnaam niet meer. Dit is dus sowieso fout.

Toen Koningin Máxima met de toenmalige Prins van Oranje (troonopvolger) trouwde, werd zij niet de Prinses van Oranje, omdat de titel ‘Prins van Oranje’ een persoonlijke titel is die de echtgenote van de drager niet krijgt, zoals met de meeste andere titels. Als de huidige Prinses van Oranje (Catharina-Amalia) trouwt, zal haar echtgenoot deze titel ook niet krijgen om twee redenen: 1. hij is een man, mannen krijgen nooit titels als de vrouw deze wel heeft (andersom gezien wel) en 2. ‘Prins(es) van Oranje’ is een titel die de echtgeno(o)t(e) van de drager niet krijgt.

Máxima kreeg echter wel drie andere titels én de hoogste aanspreektitel voor een Prinses: Hare Koninklijke Hoogheid Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg. Hiermee werd zij in principe tot adelstand verheven en is zij de enige burger in de Nederlandse Koninklijke familie die op eigen recht Prinses is. De vrouwen van de andere prinsen mogen slechts de titels van hun echtgenoten voeren. Als je destijds de Prinses wilde aanspreken moest je dat doen met ‘Uwe Koninklijke Hoogheid’.

Na de troonswisseling op 30 april denken veel mensen dat Máxima Koningin is geworden. Dat is in ieder geval niet zo. Het is een beetje moeilijk uit te leggen, maar ik ga het proberen. Máxima is geen Koningin in haar eigen recht. Zij blijft Prinses in haar eigen recht, zoals bij haar huwelijk besloten is. In theorie is haar titel dus nog steeds: Hare Koninklijke Hoogheid Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Mevrouw van Amsberg. Toch is dit niet zo (het is erg vaag). Omdat haar man Koning werd en het gebruikelijk is om als de man een hogere titel heeft dan de vrouw dat de vrouw dan de titels van de man gaat dragen, is Máxima nu Koningin Máxima. Toch is zij niet ‘Koningin der Nederlanden’ want dat is niet haar titel. Haar man is wel ‘Zijne Majesteit de Koning’. Máxima is slechts ‘Hare Majesteit Koningin Máxima’ en dus niet ‘Hare Majesteit de Koningin’, want er is maar één staatshoofd en je kunt nooit zowel ‘Zijne Majesteit de Koning der Nederlanden’ als ‘Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden’ hebben. Er is op deze manier dus ook nog en verschil in dé Koningin en de Koningin. Dé Koningin is staatshoofd en de Koningin niet (maar ja, het hangt er dus een beetje vanaf hoe je het zegt). Je kunt overigens nooit de Koning hebben, omdat mannen nooit de hogere titel van de vrouw overnemen.

Koningin Máxima heeft wel hetzelfde predicaat als haar man, omdat zij namelijk ook als ‘(Hare) Majesteit’ wordt aangeduid. Máxima is de echtgenote van de Koning, dus wordt zij Koningin genoemd, naar het historische gebruik en de internationale gewoontes. Zij is wel Koningin, maar géén staatshoofd. Haar positie is sinds de troonswisseling niet veranderd. Haar volledige titels zijn nu: Hare Majesteit Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Mevrouw van Amsberg. Als je haar wilt aanspreken, doe je dit met ‘Majesteit’ en toch niet met ‘Koninklijke Hoogheid’ omdat ze wel Koningin wordt genoemd hoewel ze dit niet in eigen recht is. Als je een brief naar zowel de Koning als de Koningin schrijft, is je aanheffing ‘Majesteiten’.

Ik hoop dat ik hiermee een beetje duidelijkheid heb geschept. Critici zijn het er soms niet mee eens dat Máxima Koningin is (wat ze dus helemaal niet is in haar eigen recht), maar eigenlijk betekend die titel dus niets. Mocht je ooit kritiek willen geven op de titels, dan zou je je eerst maar eens goed moeten laten informeren, denk ik zo.

Advertenties

2 thoughts on “De Titels van Koningin Máxima

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s