Juwelen in de Spotlight: De Nederlandse Zonnestraal Tiara

Vandaag behandelen we in een nieuw deel van deze serie:

De Zonnestraal Tiara

Deze tiara is voor het eerst verschenen op het huwelijk van prins Friso met Mabel Wisse Smit. Eerst dachten veel mensen dat het om een nieuwe tiara zou gaan, maar wat bleek: het is een deel van de Saffieren  Tiara (o.a. bekend van de inhuldiging). In een eerder blog schreef ik over deze tiara, waarbij ik ook een klein stukje aan de Zonnestraal tiara wijdde. Klik hier voor dat log.

De saffieren zijn uit de grote tiara gehaald, net als de diamanten ”ruitjes” die tussen de ”stralen” van de nieuw-gevormde tiara stonden. Ook het grote middenstuk is weg. Op onderstaande foto kun je goed ziet dat de bovenste rij bolletjes’in de nieuwe tiara ook wat kleiner is geworden en sneller naar beneden gaat. Toch zijn er ook elementen die juist hetzelfde zijn gebleven, zoals de vorm van de stralen en het model van de tiara. De bolletjes bovenop de tiara (diamanten) worden steeds kleiner vanaf het midden af. Die bolletjes zijn de tweede stenen in de Zonnestraal tiara. 5 ronde diamanten aan elke zijde van de grote tiara zijn de bovenste diamanten van de Zonnestraal tiara. De diamanten in het soort van ”ruitje” boven de saffieren zijn de tweede rij diamanten. De onderste diamanten van de zonnestraal tiara zijn deel van de onderste rij diamanten in de grote tiara. (uhm.. Is dit te volgen?)

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Voor prinses Mabel is dit de enige tiara die ze ooit in het openbaar heeft gedragen. Behalve op haar huwelijk was dat o.a. op het huwelijk van de Zweedse Kroonprinses Victoria en op het diner in het Rijksmuseum op 29 april 2013 en de 70ste verjaardag van de Noorse koning Harald in 2007.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Ook Koningin Máxima heeft deze tiara gedragen. Om precies te zijn twee keer. Éen keer in Thailand voor het 60-jarig regeerjubileum van Koning Buhmibol en één keer bij het staatsbezoek van Oekraïne aan Nederland in 2006.

Advertenties

One thought on “Juwelen in de Spotlight: De Nederlandse Zonnestraal Tiara

  1. Ik ben helemaal weg van tiara’s! Zelf heb ik nu zo’n 10 tiara’s in eigen bezit. Van bruidstiara’s (www.princesses.nl) tot sweet sixteen tiara’s. Ik vind het soms zelfs jammer dat ik ze niet overdag kan dragen;)! Maar ik moet eerlijk zeggen ik vond de originele tiara (met blauw) toch echt het mooist. Nu is hij te grof en te simpel, maar ja smaken verschillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s