Juwelen in de Spotlight: De Noorse Parel Tiara

Alweer het vijfde deel in de serie ”Juwelen in de Spotlight:…” met in deze aflevering:

De Noorse Parel Tiara

Deze tiara werd in 1896 gegeven aan Prinses Maud van Wales (een Engelse prinses) door haar ouders Koning Edward VII en Koningin Alexandra ter ere van haar huwelijk met prins Carl van Denemarken.

In 1905 werd prins Carl gekozen om de nieuwe koning te worden van het net onafhankelijk geworden Noorwegen en hij koos de naam ”Koning Haakon VII”. Koningin Maud verhuisde natuurlijk met hem mee naar Noorwegen en zij nam haar tiara mee. Dat verklaard al een deel van de naam, want deze prachtige tiara wordt vaak ”Koningin Maud’s Parel Tiara” genoemd.

Toen Sonja Haraldsen in 1968 trouwde met de -toen nog- Noorse kroonprins Harald, kreeg zij deze tiara. Ze draagt hem sindsdien regelmatig.

Koningin Sonja stuurde de tiara in 1995 naar Londen, naar de hofjuwelier Garrard, voor onderhoud en reparatie, samen met nog wat andere juwelen. Toen de juwelen op het punt stonden om terug te gaan naar Noorwegen, werd er ingebroken bij Garrard. Ook deze pareltiara werd gestolen bij de gewapende overval, als het meest waardevolle stuk wat de dieven stolen. Er is nog veel naar gezocht, maar de originele tiara is nooit teruggevonden.

Garrard maakte een exacte replica van de gestolen tiara, die nu nog steeds met enkele regelmaat wordt gedragen door de Noorse Koninklijke familie.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Er bestaan twee versies van deze tiara: een grote versie, die koningin Sonja meestal draagt, en een kleinere versie, waarbij het grote middenstuk is weggehaald (deze versie werd gedragen door prinses Märtha-Louise op haar huwelijk en door kroonprinses Mette-Marit op het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden met Daniel Westling in 2010, maar ook Koningin Sonja draagt deze versie soms).

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Hieronder: de grote en de kleine versie, het verschil is erg goed te zien:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s