Juwelen in de Spotlights: De Deense Robijnen Parure

Een nieuw deel in de serie ”Juwelen in de Spotlights”. Het vierde deel in deze serie gaat over:

De Deense Robijnen Parure

Deze parure werd gemaakt voor de kroning van keizer Napoleon Bonaparte in 1804, die een groots spektakel van zijn kroning wilde maken. Hij ging zelfs zo ver dat hij al zijn maarschalken geld gaf om juwelen te kopen voor hun echtgenotes, zodat zij er belangrijk en mooi uitzagen voor de kroning. Jean Bapiste Bernadotte kocht voor zijn vrouw (Désirée Clary) een tiara van diamanten en robijnen met een bijpassende parure van o.a. oorbellen, broches, een collier en armbanden.

Dit echtpaar werd later Koning Carl Johan XVI en Koningin Désirée van Zweden en Noorwegen. De schoondochter van Désirée was Koningin Josephine van Zweden en zij erfde de parure. Zij gaf hem later aan haar kleindochter, Prinses Louise van Zweden, die in 1869 trouwde met kroonprins Frederik van Denemarken die later koning Frederik VIII van Denemarken zou zijn. Louise gaf de parure aan haar kleindochter omdat hij de kleuren van de Deense vlag had en dus in Denemarken thuishoorde.

Uiteindelijk kreeg prinses Ingrid van Zweden de parure in haar bezit, toen ze trouwde met de kroonprins Frederik van Denemarken in 1935. Frederik en Ingrid zijn de ouders van de huidige koningin Margrethe II. Prinses Ingrid gaf de tiara een complete make-over, door er meer bloemen op te zetten die uit de broches kwamen. Koningin Ingrid hield de parure voor haarzelf en liet de rest van de familie hem niet dragen.

Toen Koningin Ingrid in 2000 overleed, liet zij de parure na aan kroonprins Frederik, die hem dan aan zijn toekomstige vrouw kon geven, zodat de toekomstig kroonprinses van Zweden tenminste een set historische juwelen kon dragen. Kroonprinses Mary vertelde later dat zij de parure een tijdje voor haar huwelijk kreeg van haar schoonmoeder en haar verloofde en dat dat een heel emotioneel moment was. De Kroonprinses droeg de parure voor het eerst in 2004, vlak voor haar huwelijk. Op haar huwelijk zelf droeg zij de parure niet.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Koningin Ingrid droeg de parure meestal in zijn geheel, maar Mary denkt er anders over. Zij heeft nieuwe pendanten aan de oorbellen (parels) zodat ze niet zo groot zijn, een ring en een kleinere broche toegevoegd aan de mogelijkheden met de parure. Kroonprinses Mary liet in 2010 de tiara ook aanpassen naar haar eigen hoofd, zodat hij meer rechtop stond (zoals het hoort) en niet lag op haar hoofd. Ze liet een paar stukken er vanaf halen en liet er haarspelden van maken.

Embed from Getty Images

Nou, er hangt dus een heleboel aan geschiedenis aan deze parure. Ik vind hem zelf heel erg mooi, maar hij is soms wel wat groot. Daarom vind ik het heel goed van kroonprinses Mary dat ze soms alleen de tiara draagt en veranderingen aanbrengt aan dit set zodat ze de juwelen op verschillende manieren kan dragen.

Advertenties

3 thoughts on “Juwelen in de Spotlights: De Deense Robijnen Parure

  1. Ik vind dit echt één van de mooiste sets van alle koningshuizen van heel Europa. Die kleuren en vormen, gewoon perfect. Ze mag maar blij zijn met zo’n parure!!!!!
    Groetjes, Hanny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s