Staatsbezoek Brunei – dag 2

Vanwege de verhuizing naar wordpress.com, heb ik de tweede dag van het staatsbezoek nog niet beschreven. Dus dat doe ik nu dan!

Koningin Beatrix vloog samen met kroonprinses Máxima en de prins van Oranje dinsdag – op de tweede dag van haar staatsbezoek aan het sultanaat Brunei Darussalam – per helikopter naar het plaatsje Seria voor een bezoek aan het hoofdkantoor van Brunei Shell Petroleum. Het olie- en gasbedrijf is, zoals de koningin het maandagavond zei bij het staatsbanket, “al meer dan 80 jaar een belangrijke partner van de overheid van Brunei”.

Máxima droeg een geel pakje, en een facinator die zij afgelopen jaar bij het staatsbezoek in Oman ook droeg.

 

Hierna bezocht het gezelschap de Nederlandse gemeenschap in Brunei, maar wel pas na de kledingwissel. “In al die jaren dat wij Nederlandse gemeenschappen in het buitenland hebben bezocht, is het nooit gebeurd dat op dat moment u allemaal in het hart getroffen bent door een tragedie”, aldus de geëmotioneerde koningin in haar toespraak. Ze had kort daarvoor gesproken met de ouders van een 7-jarig meisje dat bij de nieuwjaarsduik in zee is verdronken. “Dat u allemaal toch bent gekomen, waardeer ik zeer”, voegde ze er aan toe. Máxima droeg een nieuwe jurk van Natan.

 

In de avond was er de contraprestatie, normaal gezien zonder tiara’s. Maar deze keer wel! We hebben al 4 tiara’s gezien tijdens dit bezoek, in twee dagen! En Singapore komt ook nog! Daarmee kwam het tweedaagse staatsbezoek aan Brunei Darussalam dinsdagavond (plaatselijke tijd) formeel ten einde. De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima vertrekken echter pas woensdag uit het sultanaat naar Singapore. Daar begint donderdag het volgende staatsbezoek.

Sultan Hassanal Bolkiah en een belangrijk deel van zijn uitgebreide familie was in het Empire Theatre te gast bij een kort optreden van het Amsterdamse rietkwintet Calefax.

De koningin moest vooraf enig geduld uitoefenen. Het altijd tot op de minuut precies uitgewerkte programma voor een staatsbezoek werd in de war geschopt door de sultan, die liet weten enigszins verlaat te zijn. Koning Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima namen het manmoedig op en wachtten zonder al te veel mopperen bij de ingang van het theater. Alleen prins Jefri, de eens puissant rijke en verkwistende broer van de sultan die na fraude met staatsgeld jarenlang in het buitenland woonde, arriveerde op tijd.

Maar goed, Máxima droeg dus de tiara die koningin Beatrix droeg tijdens haar inhuldiging tot koningin der Nederlanden (het basisframe van Máxima’s huwelijkstiara) en een jurk die ze eerder had gedragen bij het staatsbezoek aan Mexico en bij prinsjesdag 2007 met een ander jasje erover, dat ze overigens ook al eerder had gedragen. Koningin Beatrix droeg de aquamarijnentiara.

http://www.ppe-agency.com/show.php?zoektype=2&search=22-01-2013%20Brunei

Hierboven vind je een link met veel foto’s van deze dag.

Dat was dus het staatsbezoek aan Brunei! Ik hoop verder te bloggen over het staatsbezoek aan Singapore wat donderdag begint!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s