Een Prinses en haar juwelen: Koningin Letizia van Spanje

Een derde deel in onze serie Een Prinses en haar juwelen is: Koningin Letizia van Spanje

Koningin Letizia heeft sinds haar huwelijk met de Spaanse Koning Felipe 5 tiara’s gedragen.

De eerste tiara waarmee we haar zagen was de Pruissische tiara die ze op haar huwelijk droeg. Deze tiara is gemaakt van platina en diamanten door juwelier Koch en is geschonken door keizer Wilhelm II die het aan zijn dochter Victoria Luise van Pruissen gaf, de grootmoeder van de huidige koningin Sofia. Momenteel draagt Letizia de tiara regelmatig.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Dan heeft ze ook nog de Mellerio Schelptiara gedragen. Deze tiara is gemaakt door juwelier Mellerio voor de 1867 tentoonstelling in Parijs, en bestaat uit diamanten en parels in een schelpenmotief. Na de tentoonstelling gaf koningin Isabella II de tiara aan haar dochter (die toevallig ook Isabella heette) toen die trouwde met Gaetano Bourbon der Twee Sicilliën als huwelijksgeschenk. Infanta Isabella stierf echter kinderloos en liet de tiara na aan haar neef koning Alfonso XIII. Die gaf de tiara als huwelijksgeschenk aan zijn zoon Juan Carlos en diens vrouw Sofia. Nu heeft Koningin Letizia hem enige keren gedragen.

Embed from Getty Images

De diamanten Bloementiara is de laatste tiara die Letizia regelmatig draagt. Deze tiara van platina en bloemenmotief in diamanten is gemaakt door de bekende juwelier Mellerio. Hij is door generaal Franco aan Sofia gegeven toen ze trouwde met (toen nog) prins Juan Carlos in 1962. Hij kan ook als collier gedragen worden of zelfs als diverse broches.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Koningin Letizia heeft dus nog een vierde, eigen, tiara. Deze heeft ze naar verluid van haar man gekregen voor hun vijfjarig huwelijksjubileum. Ze heeft hem één keer gedragen, bij de 75ste verjaardag van de Deense Koningin Margrethe.

Embed from Getty Images

Naar traditie kreeg koningin Letizia in 2014 de Joyas de Pasar (Spaanse Koninginnejuwelen) van haar schoonmoeder, toen koning Felipe koning werd en Letizia koningin. Het duurde echter tot 22 februari 2017 tot ze met deze juwelen verscheen: de grote diamanten Fleur de Lys tiara, diamanten oorhangers en twee diamanten armbanden. De tiara was een huwelijkscadeau voor koningin Victoria Eugenie van Spanje van haar man koning Alfonso XIII in 1906. Sindsdien draagt La Reina (de Koningin) de juwelen.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s